Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un geçtiğimiz yılın sonunda Rize'ye yapmış olduğu ziyarette bir takım kararların alındığını belirten Avcı, özellikle sahil alanında korozyona uğramış binaların dönüşümü ile ilgili olarak çalışmalar başlattıklarını söyledi. Avcı, TOKİ ile yapılan görüşmeler sonucu projenin hazırlanma noktasına geldiğini ifade ederek, 'Projeyi Bakanlık ve TOKİ yakından takip ediyor. Bakanımızın Rize ziyaretinde bazı kararlar almıştık. Özellikle sahil bandında korozyona uğramış binaların dönüşümü ile ilgili yapılan bir çalışma var.

Geçen hafta TOKİ ile bir görüşme yaptık. Bu anlamda projelerin hazırlanması noktasında çalışmalar sürüyor. Bakanlık ve TOKİ projeyi yakından takip ediyor. Buradaki en önemli konu; kat yüksekliklerinin düşürülmesi ile yeni rezerv alanlarına ihtiyacımızın olması hususuydu. O alanlarla ilgili 3-4 tane yer belirlemiştik. TOKİ başkanlığı bu yerlerin tespitini yaptı ve bizzat incelemelerde bulundu. Şu an da o belirlenen yerlere kaç adet konutun yapılabileceğini noktasında çalışmalar yapılıyor. Bir yandan sahil bandındaki dönüşüm sağlanırken, diğer yandan da farklı mahallelere yeni konut alanları oluşturmaya çalışıyoruz.' ifadelerine yer verdi.

Rize Üreten Kadınların Şehri Olacak Rize Üreten Kadınların Şehri Olacak

Salarha tünelinin tamamlanmasıyla Salarha vadisi ile Rize merkezinin entegre edilmesinide planladıklarını belirten Avcı şunları söyledi: 'Yeni bulduğumuz rezerv alanlarından bir tanesi de Salarha vadisinde. Orada da Güneysu Adacami'de yapılan projeye benzer bir çalışma yapıyoruz. TOKİ başkanlığı orada da bir bölgeye gelip, inceleme yaptı. Yaklaşık 130 dönümlük bir arazi o alanda belirlendi. Bununla ilgili de bir planlama ve çalışma yapılıyor. Bizim Salarha tüneli ile birlikte amacımız; şehri güneye açmaktı. Orada konutlaşma hamlesini kamu eliyle yaptığımız takdirde, daha sonra mütahitlerin ve müteşebislerin de o bölgeye gidebileceği ve şehrin o bölgeye doğru yayılabileceğine dair bir kanaatimiz var. Aynı şekilde Yağlıtaş bir dönem gündeme gelmişti ama çeşitli nedenlerle gündemden çıkartılmıştı. Şimdi Yağlıtaş ile ilgili de ciddi bir adım attık. O bölgede de kaç tane konut üretebileceğimiz üzerine bir çalışma yapılıyor. Yağlıtaş bizim en önemli ve en güzel mahallelerimizden bir tanesidir. Bu bölge doğru planlama ile çalışmaların yapılması gerekiyor. Şu an TOKİ bunun üzerine çalışıyor.'

Rezerv alan olarak saklı tuttukları Engindere bölgesinde de hem Çaykur'un arazisi hem de o alandaki bazı işyerlerinin nakledilmesi ile bir çalışma yapılacağını aktaran Avcı: 'İkinci açılım vadimiz olan Pehlivantaşı bölgesinde, Düzköy, Selimiye, Yeni Selimiye, Ortapazar bölgesinde de önümüzdeki süreçte bir planlama çalışması yapacağız. Şehri çok küçük ve dar bir alana sıkışmasını, bu kentsel dönüşüm vesilesi ile kurtaracağız. Dönüşümle ilgili önemli bir mesafe kaydettik. Projeler çıkartılıyor ve bu çerçevede inşallah yakın bir zamanda imalat çalışmasına başlayacağız. Yerel seçimlerin ardından belediye bloklarının da bu dönüşüme katılması planlanıyor. Rize'de yapılan kamulaştırmalarda vatandaşlarımızın bize yönelttiği bazı hassasiyetleri var. Vatandaşlarımızın ata, dede topraklarını bırakmamak ve buralardan çıkmak istememek gibi hassasiyetleri mevcut. Biz Yağlıtaş, Salarha ve diğer bölgelerde de yapacağımız çalışmalarda vatandaşlarımıza arazileri karşılığında TOKİ tarafından ev teklifi gerçekleştireceğiz. Bu sayede yine kendi yerlerinde, ata topraklarında yaşama şansaları olacak. Kat düşüklüğü sebebiyle oluşacak konut ihtiyacını karşılamak için o bölgelerden vatandaşlarımıza konut teklif edilecek. Değerler tespit edilerek bir teklif hazırlanıp vatandaşlara sunulacak.' ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi