Rize İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, toplum tabanlı kanser taramalarının Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapıldığı hatırlatılarak, 'Meme kanserinde erken teşhisin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla Rize Sağlıklı Hayat Merkezi'nde bulunan KETEM birimi tarafından Sağlık Kompleksi binası girişinde stand kurularak meme kanseri broşürleri dağıtılıp merkezimize başvuran kişilerin kanser taramaları yapılmıştır.' denildi.

Açıklamada Türkiye'de her 4 kadından birine meme kanseri teşhisi konulduğu belirtilerek, 'Ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan meme kanseri, meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkmaktadır. Gerek dünyada gerekse ülkemizde en sık izlenen ilk on kanser arasında ilk sırada yer almaktadır' ifadeleri kullanıldı.

Meme kanserinin erken teşhisi için son yıllarda önemli çalışmalar yapıldığının aktarıldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

'Geçmişte ileri evrede teşhis edilen meme kanseri, günümüzde Bakanlığımızca yürütülen tarama programlarının etkisi ile erken teşhis edilebilmekte ve erken tanı oranlarımızda artış sağlanabilmektedir. Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı olmakta hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır. Bu sebeple, yürütülen toplum tabanlı taramalar yolu ile kadınlarımızın olası bir kanser gelişimi durumunda kanser gelişim sürecini erken evrede, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan tespit etmek ve kadınlarda meme kanserine bağlı ölüm hızını düşürmek mümkün olabilmektedir.'

Göçükte Kayatını Kaybeden İşçi Rize’de Defnedildi Göçükte Kayatını Kaybeden İşçi Rize’de Defnedildi

Editör: Haber Merkezi