Rize Organik Serbest Bölge Limanı Projesi'nin Rize Limanı ve bölge ekonomisine nasıl katma değer üretilebilmek için planlandığı belirten Rize Ticaret ve Sanayi Odası Lojistik Meclis Üyesi Asım Çillioğlu, üretemeyen, stoklayamayan, tüketemeyen, pazarlayamayan, transiti olmayan şehir liman, lojistik üslerin başarılı olamayacağını söyledi.

Meteoroloji, Orman Yangınları Konusunda Uyardı Meteoroloji, Orman Yangınları Konusunda Uyardı

'AMATÖR FUTBOL SAHASINA KURBAN EDİLDİ'

Rize kara liman projesi için demir yolunun olmazsa olmaz bir argüman olduğuna dikkat çeken Çillioğlu, 'Rize liman gelişme sahasında hayata geçirilmek istenen yaklaşık 125 Milyon dolar ve asgari 500 istihdam yaratacak olan Rize liman yatırım gelişme sahası, her yerde yapılabilecek olan amatör futbol sahasına kurban edildi. Cumhurbaşkanlığına bağlı olan 'İnvest Turkey yatırım Ajans' proje halkında iki kez olumlu destek raporu verdi. Futbol sahası iptali için açılan dava sürecinde mahkeme için hazıralanan üç bilirkişi araştırma rapor ve analizler sonucu üç kez bu alan futbol sahası olmasında kamu yararı yoktur kararı çıktı. Bu raporlara rağmen ASKF ve Gençlik spor müdürlüğün popülist yaklaşımlar veya istihdam içerikli olmayan algı eksikliklerine rağmen kamu yararı diye yerel mahkeme burada top sahası olmaz diye karar verdi. Rizede üretim, istihdam, ticari gelişmeyi düşünmeyen nu güruh Kendilerine sunulan tüm başka alternatif alandaki saha tercihlerine kulak tıkayıp 125 Milyon dolarlık ve 500 istihdam yaratacak projenin Rize'de yapılmasını engellediler. Şimdi ise başta Giresun ve başka iller bu projenin uygulaması için harekete geçti' dedi.

'SÜRREALİST AKIMLARA KAPILMAK ÜLKEMİZİN YARARINA OLMAYACAKTIR'

Rize Limanı Organik Serbest Bölge Projesi ile esasında İyidere'de planlanan Rize Endüstriyel gelişme yada Lojistik Merkezin alt yapısı olmasını planladıklarına değinen Çillioğlu, 'Lojistik merkez 'kara limanları' çalışmaları ancak yeterli hinterlantlarının mümkün olmasıyla olacaktır. Rize Dry Port yani 'Rize Kara liman' proje yatırımı için demir yolu olmazsa olmaz bir argümandır. Üretemeyen, stoklayamayan, tüketemeyen, pazarlayamayıp, transiti olmayan şehir limanları o bölgelerde kurulamaz yada başarılı olamaz. İyidere ve Of vadisi gerekli düzenleme yada planlama yapıla bilir ise hala bölgenin HAB üssü olabilir. Fakat bölgede endüstriyel tarım ürünlerin işlenip, depolanıp, transiti yapılabilecek tesis ve alanların inşa edilememesi haricinde lojistik diye üretilen tüm senaryolar beyhude olarak ortada kalmaya mahkûmdur. Cumhurbaşkanımızın liman sahasın da top sahası olur mu çıkışına rağmen dönemin belediye başkanı Reşat Kasap imarda yapılan top sahası düzenlemesinde ısrar etti; sonuç bu hali aldı. İstihdam yaratmak için hala elimizde bir takım imkanlar olmasına rağmen akıllıca değil sürrealist akımlara kapılmak toplum ve ülkemizin yararına olmayacaktır' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi