Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında, 'Stoklara ve stokçulara da fırsat vermeyeceksiniz, gereğini yaparız' diye uyarıda bulunmuştu; vatandaşlara da 'Alışılmadık, görülmedik şekilde ürünlerde fiyat farkları varsa bunları hemen belediye zabıtalarına iletin' diye çağrı yapmıştı.

Ardından Rize'de Rize Belediyesi zabıta ekipleri hemen harekete geçti ve denetimler gerçekleştirdi. Marketlerdeki etiketleri tek tek inceleyen zabıtalar, 'usulsüz fiyat artışlarına' savaş açtı. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 54. Maddesine istinaden Zabıta Müdürlüğü ekiplerince yapılan denetimde, toplam 75 iş yeri denetlendi.

Denetimler sırasında market konfeksiyon ve ihtiyaç maddeleri gibi vatandaşların daha çok rağbet ettiği yerler tercih edildi. Periyodik olarak devam ettirilen denetimler de eksikleri tespit edilen iş yerleri tekrar denetlenerek bu kapsamda toplam 113 denetim gerçekleştirildi. Konuyla ilgili Rize Belediyesi Zabıta Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, 'Fiyat Etiketi Yönetmeliği ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 54. Maddesi gereği 20/09/2018 tarihinden itibaren başlatmış olduğumuz Fiyat Etiketi denetimlerimiz devam etmektedir.

Rize'de Bu Elektrik Direği Hırsıza Davetiye Çıkarıyor Rize'de Bu Elektrik Direği Hırsıza Davetiye Çıkarıyor

Büyük market ve konfeksiyonların fiyat etiketlerine yönelik yapılan denetimde, Perakende satışa arz edilen malların veya ambalajlarının yahut kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dahil satış fiyatı ve birim fiyatını gösteren, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması; etiket konulması mümkün olmayan hallerde aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunluluğu kontrol edilmektedir. Aynı zamanda 18/09/2018 gün ki Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle Malın Satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başlandığı tarih, üretim yeri Türkiye olan mallar için Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaretinin de eklenmesi zorunlu hale getirilmiştir.

Kasa fiyatı ile etiket fiyatı arasında fark olup olmadığı, İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat listeleri ile etiketlerinde gösterilip gösterilmediği, İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunun ispatı işletmecilerden istenmektedir. Uygun olmayan durumların tespiti halinde 6502 sayılı Kanunun 77 ve 78. Maddeleri gereği gerekli yasal işlemler uygulanmaktadır Rize Belediyesi'ninşehirde yapmış olduğu demetimler aralıksız olarak devam edecektir' denildi.

Editör: Haber Merkezi