Rize Salarha Vadisi Yeni Şehir Kalkındırma ve Dayanışma Derneği (SALVADER)'in kuruluş ve tanıtım programı Salarha Sporcu Kamp Eğitim Merkezi Konferans Salonunda gerçekleşti. Dursun Ali Toptan'ın kurucu başkanı olduğu derneğin 153 kurucu üyesi arasında Salarha Belde Belediye Başkanı Hasan Kara ve Muradiye Belde Belediye Başkanı Musa Süreyya Balcı, Ak Parti Rize İl Başkanı Muhammed Avcı, Ak Parti Rize İl Başkan Vekili İshak Alim, Ak Parti Rize Merkez İlçe Başkanı Murat Sadettin Türüt, Ak Parti Rize İl Kadın Kolları Başkanı Sema Yağcıtekin, Çaykur Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Ziya Alim, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Kazancı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi ve Başhekimi Prof. Dr. Hasan Türüt ile TÜMSİAD Rize Şube Başkanı Abdülbaki Fil ve İl Genel Eski Meclis Başkanı Rahmi Metin gibi Rize'nin önemli isimleri de yer aldı.

Orhan Yazıcılar'ın divan başkanlığını yaptığı, Sevdenur Kazdal ile Mustafa Kulaksız'ın divan üyeliğinde bulunduğu ve saygı duruşu ile İstiklal Marşı'nın okunmasıyla birlikte Salarha Vadisinin tanıtıldığı sinevizyon filminin ardından başlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren SALVADER Başkanı Dursun Ali Toptan, SALVADER'in kuruluş amacı ile misyon ve vizyonu hakkında katılımcıları bilgilendirirken, Salarha Vadisinin Rize'nin bazı ilçelerindeki nüfustan daha kalabalık bir nüfusa sahip olduğunu ifade ederek, 2 belde ile 45 köy ve mahalle muhtarlığının vadi içerisinde yer aldığını söyledi. 153 kurucu üyesi bulunan derneğin 100 binleri aşan üyeye ulaşacağına inandığını kaydeden Toptan, bundan sonra Salarha Vadisi'nin SALVADER öncesi ve sonrası olarak anılacağını belirtti, birlik ve beraberlik içerisinde hizmete ihtiyacı bulunan Salarha Vadisi'nin kalkınması için çalışmalarını aralıksız sürdüreceklerini ifade etti.



Başkan Toptan'ın konuşmasının ardından konuşma yapan Salarha Belde Belediye Başkanı Hasan Kara, SALVADER'i kurmakta çok geç kaldıklarını ifade ederek, birlik ve beraberlikle bölgenin kalkınması için SALVADER'in ihtiyaç sonunda kurulduğunu belirtti. Kara, ayrıca, bölgede yapılan, yapımı devam eden ve yapılması gereken çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Muradiye Belde Belediye Başkanı Musa Süreyya Balcı ise yaptığı konuşmada, SALVADER ile vadinin farklı bir kimliğe bürüneceğini ve SALVADER ile Salarha Vadisinin her alanda gelişeceğine inandığını kaydetti. SALVADER'in birçok sorunun çözümünde bölgeye katkı sunacağını kaydeden Balcı, SALVADER ile Salarha Vadisinin kaderinin de değişeceğini söyledi.



Sendikaların demokrasilerin önemli unsuru olduğunu kaydeden İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Kazancı ise, SALVADER'in bölge için hayırlı olmasını diledi. SALVADER'in bölgeye zenginlik katacağını ve bölgenin kalkınmasıyla bölgenin açılımında önemli bir rol alacağını ifade eden Kazancı, SALVADER'in desteklenmesi ve derneğe sahip çıkılması gerektiğini ifade etti.

İl Genel Eski Meclis Başkanı Rahmi Metin de program da bir konuşma yaparak, sivil toplum örgütlerinin demokrasilerin vazgeçilmez unsurları olduklarını ifade etti. Millet olarak bu tür açılışları güzel yaptıklarını ancak daha sonra unutulup giderek yok olduklarını belirten Metin, SALVADER'in kalıcı olması için desteklenmesi ve sahiplenmesi gerektiğini kaydetti. SALVADER'in bölge için çalışmalarında projelere önem vermesi gerektiğini sözlerine ekleyen Metin, projelendirilmiş çalışmaların mutlaka değer göreceğine inandığını ifade etti. Metin, ayrıca, Salarha Vadisinin hedeflerini belirlerken İkizdere'ye ulaşımı da mutlaka değerlendirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

MHP Rize İl Başkanı Serkan Birben ise Salarha Vadisinin layık olduğu yere gelmesinin kendisi (Salarha) tarafından getirilmediğini ifade ederek, bugün 18 bin dolayında olan nüfusa rağmen Salarha Vadisinin Rize Merkezde 40-45 bin dolayında seçmene sahip olduğunu ve bu oy potansiyeliyle istediği her türlü hizmeti alabileceğini söyledi. Birben, siyasi anlamda birçok siyasetçi ve bürokrasi yetiştiren Ak Parti Rize İl Başkanı ile İl Genel Meclis Başkanının da yetiştiği Salarha Vadisinin daha iyi hizmetler alabilmesi için SALVADER'in yapılabilir projelerle siyasetçileri sürekli zorlamaları gerektiğini vurguladı.



Birben, konuşmasının devamında ise 'Milliyetçi Ülkücü Hareket olarak sadece Salarha Vadisi ile ilgili değil Rizemizin bütün beldeleri, köyleri, mahalleri, ilçeleri dahil olmak üzere Rize'nin ve Rizeli'nin menfaatine ne yapılıyor ve ne yapılmak isteniyorsa rozetimizi çıkartırız, siyasi hiçbir kaygı gözetmeksizin millet mensubumuzun yanında yer alırız. Ve biz her daim Salarha Vadisinin yanındayız.' şeklinde konuşarak, SALVADER'in ortay a koyduğu birlik ve beraberliğin MHP'yi memnun ve mutlu ettiğini ifade etti. Birben, Salarha Vadisindeki yatırımların ve projelerin takibi ve yapılması ile ilgili herhangi bir sıkıntı hissedildiğinde MHP'nin kapısının her zaman Salarha Vadisi yaşayanlarına açık olduğunu belirterek konuşmasını sonlandırdı.

AK Parti Rize İl Başkanı Muhammed Avcı, Salarha Vadisinin bir parçası olmaktan ve derneğin üyesi olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında Salarha Vadisinin özgün değerlere sahip olduğunu ifade ederek, Rize Merkezde 60 köy olduğunu bu köylerin 27'sinin Salarha Vadisinde bulunduğunu ve 45 muhtarlıktan oluştuğunu belirtti. Salarha Vadisi nüfusunun 16-17 bin olmasına rağmen Rize genelinde 40-45 bin civarında Salarha Vadisinden vatandaşların yer aldığını belirterek, 'Bu özgül değerin, bu özgül ağırlığın elbette ki hem idari kademelerde hem siyasi kademelerde ciddi bir karşılığının olması gerekir ve bugüne kadar Salarha Vadisi kendi içerisinde bir birliktelik oluşturamadıysa, bir birliktelik arz edemediyse bu kabahati hakikaten bende dahil olmak üzere hepimizde bulmamız gerektiğinin altını çiziyorum.' dedi.

İl Başkanı Avcı konuşmasının devamında ise Salarha Tüneli başta olmak üzere Salarha Vadisinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, SALVADER'in Salarha Vadisi'nin önceliklerini belirleyerek projelendireceğini ve bölgeye en güzel şekilde hizmet vereceğini ümit ettiğini kaydetti. Avcı, SALVADER'in yaşatılması gerektiğini ve kendilerinin de derneğin yaşatılması için ellerinden gelen desteği vereceklerini sözlerine ekledi.

Kapanış konuşmasını gerçekleştiren Ak Parti Rize Milletvekili Hikmet Ayar ise Salarha'nın birlik ve beraberlik yapamadığı görüşlerine kesinlikle katılmadığını ifade ederek , 'Salarha birlik ve beraberlik konusunda oldukça iyi bir yerdedir ama daha iyi olması için bu tür şemsiye kuruluşlara ihtiyaç vardır. İşte siz şu anda bunu yapıyorsunuz ve inşallah önümüzdeki dönemlerde daha büyük birlikteliklere imza atacaksınız.' dedi.

Rize Üreten Kadınların Şehri Olacak Rize Üreten Kadınların Şehri Olacak

Milletvekili Ayar, Salarha'nın güzelliklerinin kendisini cezbettiğini ifade ederek, Salarhalı olmaya özendiğini belirtti.

Program, İl Müftü Vekili Naci Çakmakçı'nın yaptığı duanın ardından katılımcılara sunulan ikramla ve birlik ve beraberlik mesajı için beyaz balonların gökyüzüne bırakılmasıyla sona erdi.

Programa, konuşmacıların yanı sıra İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, Rize AFAD İl Müdürü Şakir Kurk, MHP Rize İl Başkanı Serkan Birben ile STK başkanları ve üyeler katıldı.

Editör: Haber Merkezi