CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, tarım ve gıda sektöründeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs süreci ve etkilerinin devam ettiğini dile getiren Sarıbal, tarımsal üretimin sürdüğünü, hükümetin bu konuda üst üste kararlar aldığını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı'nın, ellerinde ürün kalması durumunda, devletin bunları alacağının güvencesini çiftçiye verdiğini kaydeden Sarıbal, patates, soğan, enginar, çay, süt ve et gibi ürünlerde sorunun devam ettiğini savundu.

Çay kotasında iyileştirme yapıldığını dile getiren Sarıbal, 'Biz bu yıla özgü kota ve kontenjanın kaldırılmasını istedik. Bu yıl başka bir yıl, sorunlu bir yıl. Bu yıl profesyonel biçiciler yok. O yüzden kotanın 600 kilogram olması bir iyileşme gerekçesi sayılabilir ama bizim önerimiz kotanın ve kontenjanın bu yıl kaldırılmasaydı.' diye konuştu.

Çaykur Genel Müdürü'nün 650 bin ton yaş çay alımı yapacağını açıkladığını belirten Sarıbal, geçen yıla oranla 100 bin ton daha az yaş çay alınacağına işaret etti.

Sarıbal, şöyle devam etti:

Rize'de Bu Elektrik Direği Hırsıza Davetiye Çıkarıyor Rize'de Bu Elektrik Direği Hırsıza Davetiye Çıkarıyor

'Bir taraftan iyilik işareti olarak 600 kilograma çıkaracaksınız kotayı, öbür taraftan 100 bin ton yaş çay alımını azaltacaksınız. Nasıl olacak bu iş? 3,40 lira açıkladılar fiyatı, taban fiyatı olsun dedik. Hiçbir kurum bunun altında almasın. Özel sektör alımları 3,40'ın altında olmasın. 'Bunu taban fiyatı olarak belirleyin' dedik. Halkın talebi 4,5 liraydı ama '4 liranın altında olmaz, olmamalı.' diyorlardı ama 3,40 açıkladı fiyatı ilgili kurum. Ne yazık ki iki özel firma, herkes biliyor, Lipton ve Doğuş Çay 3 lira olarak fiyat açıkladı. Taban fiyat 3,40 lira olarak açıklanmalı. 3,40 liranın altında bir çay alım fiyatı olmamalı.'

Editör: Haber Merkezi