Yönetim kurulu toplantısı, Ulusal Çay Konseyi Başkanı Mehmet Erdoğan başkanlığında, yönetim kurulu üyeleri Resul Okumuş, Nevzat Paliç, Erdal Saral, Dilaver Demir, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk, Rize İl Tarım ve Orman Müdürü Şafak Bulut ve Ulusal Çay Konseyi Genel Sekreteri Oğuzhan Civelekoğlu'nun katılımı ile gerçekleştirildi.

'ÇAY TAKİP SİSTEMİNİN GÜNCELLENMESİ ŞART'

2023'te Çay Fiyatları: Zamlar ve Yaş Çay Alım Fiyatı 2023'te Çay Fiyatları: Zamlar ve Yaş Çay Alım Fiyatı

Toplantı sonrası konseyin yayınladığı bildiride ele alınan konular ve çözüm arayışları hakkında şu ifadeler kullanıldı:

'Sektörün önemli sorunlarından biri haline gelen boya katkılı çaylar insan sağlığını hiçe saymakta ilerde oluşabilecek ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği gibi, haksız rekabet oluşumuna da neden olmaktadır. Piyasadaki çayların takibinin daha sağlıklı yapılması gerektiğinin vurgulandığı toplantıda alternatif takip sistemlerinin değerlendirilmesine, bunun en sağlıklı takip sistemlerinden olan ilaç takip sisteminin T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Sayın Muharrem Selçuk tarafından Konsey Yönetim kurulu üyelerine bilgilendirilmesinin yapılmasına, ilaç takip sisteminin çay takip sistemine entegresinin değerlendirilmesinin yanında uygun olması durumunda en kısa sürede siteme geçişin sağlanmasına karar verilmiştir.'

'RICANIA SIMULANS' İLE MÜCADELE

Doğu Karadeniz'de 2007 yılında görülmeye başlanan, son birkaç yıldır çoğalan 'Ricania simulans' adlı kelebek türü böcek ile mücadele konusu toplantıda masaya yatırıldı.

Toplantıda 'Ricania Simulans' ile ilgili yapılmış araştırma projelerinin ışığında, ekonomik zarar seviyesine ulaşmadan, entegre mücadelenin belirlenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortaklaşa, sektör paydaşlarının katılımı ile bir çalıştay yapılmasına karar verildiği belirtildi.

Editör: Haber Merkezi