Doğu Karadeniz Bölgemizde son yıllarda görülmeye başlayan ve başta fındık, kivi olmak üzere birçok meyve sebzede ekonomik zarar oluşturan Halyamorpha halys.(Kahverengi Kokarca Böceği) zararlısı ile ilgili Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda bilgilendirme toplantısı yapıldı. Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünün katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıda İl ve İlçe Müdürlüğü personellerine zararlının morfolojisi, biyolojisi ve mücadelesi hakkında sunum yapıldı.

'Kahverengi kokarca' adı verilen ve günde 30 kilometre yol kateden böceğin, fındık bitkisinin kökünü 20 günde kuruttuğu belirlendi. Gürcistan'dan Türkiye'ye geldiği belirtilen böcek türü için harekete geçilirken, yurt dışından ithal edilecek sinek türü ile de biyolojik mücadele yapılması kararlaştırıldı.

'Kahverengi kokarca' ile biyolojik mücadele için gerekli olan finansmanın sağlanması adına, sektördeki temsilcilerinin de katılımıyla toplantı düzenlendi. Özellikle sahil kesimlerinde etkili olan 'kahverengi kokarca' için ihbar hattı da kuruldu. Üreticilerin bahse konu böceğe rastlamaları halinde '444 0208' numaralı hatta ihbarda bulunması istenildi.

Rize’de Gençlere Ödüllü Yarışma Rize’de Gençlere Ödüllü Yarışma

Editör: Haber Merkezi