Babamın vefatı münasebetiyle taziyede bulunan, cenaze namazına katılan, defin işlemine katılan, bizimle beraber olan herkese evlatları adına teşekkür eder, herkesten Allah razı olsun!
Ölüm hakikatini anlamadan dünyada yaşamanın bir tadı tuzu olduğunu düşünmüyorum! Tarih boyu her düşünen akıl sahibi insanlar, şu üç sorunun cevabını araştırmışlardır.
1- NECİSİN?
2- NEREDEN GELİYORSUN?
3- NEREYE GİDİYORSUN?
Dünyada makamın ne olursa olsun ölüme muhakkak uğrayacağımız için, bu sorulara cevap bulmalıyız!

Karacaoğlan'ın dediği gibi;
'Ağa olsa, paşa olsa, beğ olsa,
Yakasız gömleğe sarılır bir gün'

Dünyanın fani ve geçici olması, ölüm hakikatini devamlı taze tutmaktadır.

Yine MONTAİGNE:
'Ölümün bizi nerede beklediği belli değil, iyisi mi biz onu her yerde bekleyelim.'

Ana rahmindeki cenin'in elleri, ayakları , gözleri, kulakları gibi uzuvları dünyayı gösterdiği gibi, dünyada bize takılan manevi duygularda (Akıl, Kalp, İstek ve Arzular, Hissiyatlar gibi..) ahireti yani ebedi bir hayatı gösterir! Biz ancak orada rahat ederiz!

Burada (dünyada) gurbetteyiz, asıl vatanımıza müteveccihen yol almaktayız! Başta Peygamber Efendimiz ve diğer Peygamberler, birçoğumuzun anne ve babası ve diğer birçok sevdiklerimiz kabrin öbür tarafındadır! Kabirden ürküp başımızı çevirmemeliyiz! Gözümüzü kapamakla bizi burada durdurmazlar!

O halde oradan haber alabiliyorsak en önemli işimiz o olmalıdır! İşte Kur'an-ı Kerim'i dinlersek, bizleri adeta ahiretin sokaklarında gezdirdiğini görürüz!

Peygamber Efendimiz, dünya hayatının bir rüya gibi olduğunu bizlere ikaz etmektedir: 'İnsanlar uykudadır, öldükleri zaman uyanırlar.' Hadisi şerif.

Bediüzzaman hazretleri;
'Kabrin arkası için çalışınız. Hakiki saadet ve lezzet oradadır.' Demekle, ağırlık noktamızın ne olması gerektiğini, veciz bir şekilde ifade etmektedir.

O halde kabir kapısından ağlayarak değil de gülerek girmeliyiz!

Merhum Necip FAZIL'ın şu sözleriyle yazımı bitirmek istiyorum;
'Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber…
Hiç güzel olmasaydı, ölür müydü Peygamber.
Öleceğiz müjdeler olsun müjdeler olsun…
Ölümü de öldüren Rabbe Secdeler Olsun!'

Allah herkese hayırlı bir ölüm nasip etsin!
Mehmet Emin TOPRAK