Türkiye, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade eden "Eyyam-ı Bahur" sıcaklarına hazırlanıyor. İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı ve Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uzmanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, eyyam-ı bahurun bu yıl 31 Temmuz - 7 Ağustos tarihleri arasında etkili olacağını belirterek, vatandaşları uyardı.
Prof. Dr. Tağıl, Türkiye'nin dünya genelinde en hızlı ısınan ve iklim krizinden en şiddetli etkilenen bölgelerden birinde bulunduğuna dikkat çekti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, son 13 aydır Ege Bölgesi başta olmak üzere ülkenin birçok bölgesinde sıcaklık rekorları kırılıyor. Geçen yıl haziran ayından bu yana sıcaklık artışlarının hız kazandığını ve bazı bölgelerde mevsim normallerinin 10 derece üzerine çıktığını belirten Tağıl, durumun endişe verici olduğunu vurguladı.
Eyyam-ı Bahur Sıcakları Etkisini Artıracak
Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre, 22 Temmuz'da küresel ortalama yüzey sıcaklığı 17,15 derece ile rekor seviyeye ulaştı. Daha önceki rekor ise 12 Ağustos 2016'da 16,8 derece ile kaydedilmişti. Yüksek sıcaklıklar ve yetersiz yağış nedeniyle Türkiye genelinde kuraklığın en şiddetli seviyeye ulaştığını belirten Prof. Dr. Tağıl, eyyam-ı bahur sıcaklarının bu durumu daha da kötüleştirebileceği uyarısında bulundu.
Temmuz sonunda kısmen rahatlayan Türkiye'nin ağustos ayının ilk haftasında eyyam-ı bahur sıcak hava dalgasıyla karşı karşıya kalacağını belirten Tağıl, bu yıl Doğu Akdeniz'de oluşması beklenen alçak basınç sistemi nedeniyle bölgesel yağışlar yaşanabileceğini, ancak bu yağışların kavurucu sıcaklıkları engellemeye yetmeyeceğini ifade etti. Sıcaklık artışı ve kuvvetli rüzgarların orman yangını riskini artırdığını belirten Prof. Dr. Tağıl, son dönemde etkili olan şiddetli sağanak yağışların da iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu ve bu tür aşırı hava olaylarının önümüzdeki dönemde daha sık ve şiddetli bir şekilde yaşanabileceği uyarısında bulundu.