Arıza Yapan Diğer Araca Çarptı: 1 Yaralı Arıza Yapan Diğer Araca Çarptı: 1 Yaralı

Rize Barosu Başkanı Av. Mehmet Çırakoğlu, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Üçlü sacayağı ile tanımlanan yargının işlerliğinin temeli uyuma ve silahların eşitliğine dayandığından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında savunma ve avukat önemli bir yer tuttuğu belirtilen açıklamada; 'Silahların eşitliği ilkesi gereğince, savunmayı temsil eden avukat, iddia makamıyla eşittir. Bi avukatlar halkın adalete erişiminin ve hak arama özgürlüğünün en önemli ve etkili unsurlarıyız. Unutulmamalıdır ki avukatın hiç olmadığı veya savunmanın güçlü olmadığı bir yargılama sistemi adil ve meşru olamaz. Tarihin her döneminde hakimler ve mahkemeler vardır. Ancak bu mahkemelerin adil karar vermeleri ve hukuki meşruiyet kazanmaları avukatların tarih sahnesinde yerini almasıyla mümkün olabilmiştir' ifadelerine yer verildi.

Ülkemizde tüm reformlara, yasal düzenlemelere rağmen adil yargılama ilkelerine uygun bir yargılama ve yargı sistematiği kurulamadığından avukatlar hakim ve savcılar karşısında etkili bir konuma gelemediğine değinilen açıklamaya şöyle devam edildi. 'Sayısı 50'yi geçen hukuk fakültelerinin yılda 8.000 mezun verdiği ve her yıl 5000 – 6000 mezunun hiçbir kriter gerektirmeden avukat olduğu bir başka ülke yok ne yazık ki.Bu gün Türkiye'de 84 bin avukat fiilen görev yapıyor.Türkiye'de 924 kişiye bir avukat düşüyor. Şu anda Hukuk Fakültelerinde toplam öğrenci sayısı 44 bin.Önümüzde ki dört yıl içinde en az 35 bin avukat daha aramıza eklenecek ve Türkiye'de avukat sayısı 4 – 5 yıl sonar 120 bini bulacak.Bu garabet beraberinde mesleki yozlaşmayı getirmekte.
Bu nedenle hukuk eğitiminin düştüğü içler acısı ve traji komik duruma bir son verilmesi , avukatlık mesleğini saplandığı çamurdan kurtaracak yasal düzenlemelerin acilen yapılması en önemli beklentimizdir. Bağımsız hareket etme ve düşünebilme yeteneği olan, sorumluluk duygusu taşıyan, sorgulayan, araştıran, cesur ve korkusuz, kendine ve bilgisine güveni olan, tartışmaktan çekinmeyen , muhakeme eden , etik değerlere , meslek onuruna bağlı avukatlar yargı bağımsızlığı için , hukukun üstünlüğü için , insan hak ve hürriyetleri için olmazsa olmazdır. Bu vesile ile müteveffa meslek büyüklerimizi rahmetle anıyor , tüm meslektaşlarımızın Avukatlar Gününü kutluyor , aileleri ile birlikte mutluluk , sağlık ve başarı dolu bir gelecek diliyoruz.'

Editör: Haber Merkezi