Rize'de Kalp Bekleyen Esila İçin Toplandılar Rize'de Kalp Bekleyen Esila İçin Toplandılar

Tarım alanında Milli Seferberlik başlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Organik Gübre'yi Başkent Ankara'da tüm tarafların katılımı ile masaya yatırdı. Bakan Faruk Çelik'in başkanlığında yapılan toplantıya Rizeli siyasiler, Çaykur ve Ziraat Odası yetkilileri hazır bulundu. Toplantıda çay tarımında kullanılan ve çevreyi olumsuz yönde etkileyen azot, fosfor ve potasyum karışımlı kimyasal gübre kullanımına son verilmesi kararının titizlikle uygulanması görüşüldü, üretici kayıplarının da telafi edilmesi için çözüm yolları konuşuldu.

KİMYASAL GÜBRE KANSER EDİYOR
ÇAYKUR, çay tarımında kullanılan ve çevreyi olumsuz yönde etkileyen azot, fosfor ve potasyum karışımlı kimyasal gübre kullanımına son vermek için organik tarımı destekliyor. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 758 bin dekar alanda yapılan çay tarımında yaklaşık 40 yıldır (25 azot, 5 Fosfor ve 10 potasyum) formüllü kimyasal gübre kullanılıyor. Kullanıldığı üründe her hangi bir zarara veya sağlık açısından olumsuzluğa neden olmayan bu gübre, uzun vadede serildiği toprağın özelliğini yitirmesine neden olurken, yağmur suları ile içme sularına ve diğer bitkilere de etki ederek hem insan sağlığını hem de doğal yapıyı olumsuz yönde etkiliyor.

AVRUPA'DA YASAK
Bir çok Avrupa ülkesinde kimyasal gübre kullanımı yasaklanırken, gelirinin önemli kısmı tarıma dayalı Avrupa ülkeleri ise kimyasal gübre kullanımını yüzde 15 seviyelerine kadar düşürdü.Bir çok Avrupa ülkesinde kimyasal gübre kullanımının yasaklandı. Bazı Avrupa ülkeleri de yüzde 15 ile sınırladı

Editör: Haber Merkezi