Ancak yapay göl HES'in elektrik üretimine geçmesiyle kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Projede küçülmeye giden Hemşin Belediyesi, yarı yarıya enerji üreterek gölü kurtarma kararı aldı. Türkiye'ye hem enerji üretilebileceği hem de doğayı koruyabileceği örneği veren Hemşin Belediye Başkanı Halim Kazım Bekar, 'Enerji üretirken doğayı da düşünmek zorundaydık. HES projesinden yılda yaklaşık 2 milyon lira gelir elde edecekken projede değişikliğe gittik. Bu haliyle göldeki su seviyesi azalacaktı. Ancak değişiklikle sadece gelen suyla elektrik üreteceğiz ve göldeki su seviyesini aynı şekilde muhafaza edeceğiz. Projedeki bu değişiklikle yılda 2 milyon değil 1 milyon lira kazanacağız. Yılda 1 milyon lira geliri feda ettik. Bu sayede belki daha az enerji üreterek daha az kazancağız ama doğayı daha çok koruyacağız' dedi.

ÇAYKUR Başvuruları Başladı: ÇAYKUR’a Nasıl Başvurulur? ÇAYKUR Başvuruları Başladı: ÇAYKUR’a Nasıl Başvurulur?

Hemşin İlçesi'nde 4 yıl önce İşadamı Bülent Kuyumcu tarafından yapımına başlanan 1.3 kurulu güce sahip 4 milyon lira tutarındaki baraj tipi Hemşin HES projesi kapsamında ilçe merkezinde yapay göl oluşturuldu. Gölde biriken suyun düşüşü ile enerji üretiminin planlandığı HES projesi işadamı tarafından bedelsiz olarak Hemşin Belediyesi'ne devredildi. Hemşin Elektrik Üretim adıyla şirket kuran belediye, yıllık 2 milyon lira gelir getirecek HES projesini tamamlamak için çalışma başlattı. HES projesi nedeniyle ilçede oluşan yapay gölle birlikte ortaya çıkan doğal güzellik kısa sürede yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye başladı. Ancak yapay göl HES'in elektrik üretimine geçmesiyle kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Bunun üzerine projede küçülmeye gitme kararı alan Hemşin Belediyesi, yarı yarıya enerji üretimini düşürdü, yıllık 1 milyon lira zarar etmeyi göze alarak gölü kurtardı.



'DAHA AZ KAZANACAĞIZ AMA DOĞAYI DAHA ÇOK KORUYACAĞIZ'
Hemşin Belediye Başkanı Halim Kazım Bekar, kendilerine devredilen HES projesinin kalan kısmını tamamlamak için çalışma başlattıklarını ancak oluşan yapay gölün kaybolma riski ile karşı karşıya kaldığını gördüklerini söyledi. Enerji üretirken doğa ve çevreyi de göz önünde bulundurmak zorunda olduklarını ifade eden Bekar, şunları söyledi:
'İlçemiz tamamlanacak Rize-Artvin havalimanına 10 dakikalık mesafede yer alacak. Böylece uçaktan inecek turistler en kısa sürede yaylaya ilçemizden geçerek ulaşabilecek. Enerji üretirken doğayı da düşünmek zorundaydık. HES projesinden yılda yaklaşık 2 milyon lira gelir elde edecekken projede değişikliğe gittik. Bu haliyle göldeki su seviyesi azalacaktı. Ancak değişiklikle sadece gelen suyla elektrik üreteceğiz ve göldeki su seviyesini aynı şekilde muhafaza edeceğiz. Projedeki bu değişiklikle yılda 2 milyon değil 1 milyon lira kazanacağız. Yılda 1 milyon lira geliri feda ettik. Bu sayede belki daha az enerji üreterek daha az kazancağız ama doğayı daha çok koruyacağız.'



'İLÇEMİZ EN GÖZDE YERLERDEN OLACAK'
Göl çevresinde DSİ tarafından 5 milyon lira tutarında yürüyüş yolları ve asma köprülerden oluşan rekreasyon projesinin hazırlandığını ifade eden Bekar, 'İlçemizdeki kentsel dönüşüm projesinde 7 yıl süren sürecin sonuna geldik. 108 konut ve 42 işyeri yapacağız. Daha çok yeşil alan bıraktık. Göl etrafındaki çalışma, kentsel dönüşüm ve Çayeli-Hemşin-Çamlıhemşin geçiş yolu da tamamlandığında ilçemiz Rize'nin en gözde ilçelerinden biri olacaktır.' dedi.

Editör: Haber Merkezi