Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12'inci Bölge Müdürlüğü ile Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü ile ortaklaşa Doğu Karadeniz Kış Ortası Su Kuşu Sayımı gerçekleştirildi. Su kuşu popülasyonlarının ve sulak alan ekosistemlerindeki değişimlerin uzun dönemde izlenebilmesi için kullanılan temel yöntem olan sayım su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu, sulak alanlarda kümelendikleri 15 ocak ile 15 şubat tarihleri arasında yapıldı. Sayımların en önemli özelliği sahip olduğu uzun dönemli bakış açısıdır. Doğa Koruma ve Milli Parklar personeli ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi'nden ornitologların katıldığı sayımda tür ve birey sayıları belirlendi.

Rize’de 16 Adet Ruhsatsız Tabanca Ele Geçirildi Rize’de 16 Adet Ruhsatsız Tabanca Ele Geçirildi

4 İLDE 28 TÜR
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde gerçekleştirilen sayımlarda 28 türde 26 bin 826 su kuşu tespit edildi. Rize kıyılarında 23 türden 6511, Trabzon'da 18 türden 6165, Artvin'de 16 türden 5775 ve Giresun'da ise 19 türden 8375 su kuşu sayıldı. Aynı alanlarda aynı noktalardan yapılan standart sayımların uzun dönemde popülasyon trendlerinin analiz edilmesinde oldukça yararlı olduğu belirtildi.

RİZE SAHİLİNDE KUTUP MARTISI HEYECANI YAŞANMIŞTI
TÜRKİYE'de ilk kez görülerek kayda alındığı 1874 yılından itibaren kuş gözlemcilerinin fotoğraflamak için peşinde olduğu 'Kutup martısı' 2014 yılı sonunda Rize sahilinde görülmüştü.
Türkiye'de fotoğraflanan 475'inci kuş türü olarak kayda geçen kutup martısını fotoğraflamak isteyen kuş gözlemcileri Türkiye'nin dört yanından Rize'ye akın etmişti. Rize sahilinde kuş gözlemciliği yapan Murat Saltuk, farklı bir martı türü fotoğrafladı. Türkiye'nin önde gelen kuş gözlemcileri ile yapılan değerlendirmeler sonucunda martı türünün 1874 yılında İstanbul'da kayda alınan 'Kutup Martısı' olduğu anlaşıldı. O tarihten bu yana ülkede görülmeyen ve fotoğraflanamayan nadir kuşlardan biri olan kutup martısının Rize sahilinde görüldüğü haberi, kuş gözlemcilerine ait internet siteleri ile sosyal medyada duyurulmasıyla bu türü fotoğraflamak isteyen çok sayıda kuş gözlemcisi Rize'ye gelmişti.

Editör: Haber Merkezi