Pazar'da, Rusça Dil Kursu Tamamlandı Pazar'da, Rusça Dil Kursu Tamamlandı

Yıllık 2 milyar lira işlem hacmini aşan sektör 1980'li yıllarda çıkarılan 5 maddelik kanunla idare edilmeye çalışılıyor. Üretiminden tüketimine, sanayisinden, pazarlamasına kadar birçok sorunu beraberinde getiren 5 maddelik kanunla sektör yılda 200 ila 400 milyon lira kaybediyor.

ÇAY KANUNU İÇİN ADIM ATILIYOR
Bir dönem hayata geçirilmesi için çalışma yürütülen çay kanunu bazı çevrelerin olumsuz propagandaları nedeniyle rafa kalkmıştı. Sektörün ciddi kayıplar yaşamasına nede olan yetersiz kanun artık yeniden ele alınıyor. Hazırlanan yeni çay kanunu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onay için Bakanlar Kurulu'na gönderildi. 15 maddelik kanun sektörü yeniden düzenleyerek üretici, sanayici ve tüketicinin kazanacağı bir modeli ön görüyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

'Çay kanunu şuanda bakanlar kuruluna gönderildi. 14 – 15 maddelik bir kanun inşallah referandum sonrasında geçireceğiz. Kalitenin sağlanması ve fiyat istikrarı için kuru çayın borsa dışında alım satımını yasaklayacağız. Yaş çayda referans fiyat belirleniyor ve bu fiyat altına çay alımı engellenecek bunu hem fabrikalarla görüştük hem üreticilerle konuştuk. Mesela biz fiyat açıklıyoruz mesele 200 lira çay geliyor vatandaş 130 liraya sattım diyor bu olmayacak. Bütün kesimlerle uzlaştığımız bir konudur bu. Biraz serbest piyasaya aykırı görünüyor ama üreticinin lehine olan bir düzenlemedir. Organik çay üretimine geçiş öngörülüyor. Çay paketleme tesisleri kurulması için belirli bölgeler tespit edeceğiz. Çay paketlemenin olabileceği yerler belirlenecek. Kaçak çayla mücadele için bu gerekli. Çay üretilen bölgelerde paketleme olması halinde kaçak çayla mücadele edilebilir.



Çay kaçakçılığına karşı yaptırımlar daha ada ağırlaştırılacak. Çayda kalite ve standarda göre sınıflandırma getireceğiz. Çayı elde etmenin yanında çayı elde ettikten sonra o çayın gerçekten kaliteli bir şekilde üretim ve ambalajı önem arz ediyor. Çay üretimi yapılan toprağın geldiği olumsuz yapıyı dikkate alarak onu organik gübre ve toprağı iyileştirici bazı düzenlemeler yapacağız. Üniversite hocalarımız bu konuda çalışıyor. Rast gele bir iş yapmıyoruz. Bilim insanlarının öncülüğünde beraber çayın geleceğini nasıl aydınlık kılabiliriz diye bunun peşindeyiz Organik çay tarımı dünyada herkesin arzuladığı bir konudur.'

Editör: Haber Merkezi