Törene Vali Erdoğan Bektaş, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, İyidere Kaymakam'ı Orhan Altun,İyidere Belediye Başkanı Ahmet Mete, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu , Rizem Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ramazan Aydoğan ile davetliler katıldı.

ÇAYKUR Başvurularında İkametgah Şartı Aranacak ÇAYKUR Başvurularında İkametgah Şartı Aranacak

DOĞA YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI
Turizm haftası dolayısıyla Pileki Mağarasındaki tören öncesi Vali Erdoğan Bektaş ve beraberindekiler doğa yürüyüşü yaptı. Mağaraya doğru dik ve patika yoldan çıkan protokol üyeleri çay tarlasından geçti, eşsiz manzara eşliğinde uzun bir yürüyüş gerçekleştirdi. Protokolü mağara girişinde halk oyunları ekibi karşıladı. Kutlamalar mağara önünde horonla başladı. Törende konuşan Rizem Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ramazan Aydoğan, Rize'nin çok zengin bir coğrafyaya sahip olduğunu belirterek '52 hafta etkinlik yapsak Rize florya ve doğasını gezmemiz mümkün değil. Fındıklı ilçesinden İkizdere ilçesine kadar olan bölge çok zengin bir doğaya sahiptir' dedi. İyidere Belediye Başkanı Ahmet Mete ise konuşmasında Pileki mağarasının Cumhuriyet tarihi öncesine dayandığını belirterek 'İnsanlar bu mağarada çalışıp pileki üreterek sahile kadar sırtlarında taşıyıp geçimlerini sağlamaktaydı, bu bölgede bu mağaralardan 5 adet bulunmakta ve biz sadece birini turizme açtık' dedi.



İyidere Kaymakamı Orhan Altun ise pileki mağarasından sahile uzanan yürüyüş yolunun turizme açılması için proje ürettiklerini ve bunu hayata geçirmek istediklerini söyledi. Rize Valisi Erdoğan Bektaş , turizmin içini doldurmak gerektiğini belirterek 'Pileki mağarası tek başına turizme anlık hizmet eder, bu nedenle tarih boyunca bu mağarada üretilen pilekilerin hangi yol ile sahile ulaştığını bulmak ve bu yolu turizme açmak gerek. Yoksa burası anlık bir ziyarete neden olur. Biz turistleri sahilden buraya kadar yürütmemiz gerek' dedi. Karadeniz'e özgü hamsili ekmek ve mısır ekmeğini pişirmek için kullanılan pileki taşının hammaddesinin çıkarılmasıyla oluşan yapay mağarada yüzyılların emeği ve izi olduğunu ifade eden Vali Bektaş, 'Bu yönüyle doğal mağaralardan çok daha farklı bir atmosfere sahip. Otuz-kırk yıl öncesine kadar pileki hammaddesi olan taşın çıkarıldığı mağaranın içinde ve çevresinde güzel çalışmalar yapılmış.



Teknolojinin gelişmesi ve alışkanlıklarımızın değişmesi sonucu buradan artık taş çıkartılmıyor. Mağaradan taş çıkartıldığı dönemlerde, sahile ulaşan patika yollar vardı. Mevcut patikalar üzer bir çalışma yapılıp bu patikaları canlandırmamız lazım. Bu sayede hem turizmi canlandırmış hem de Pileki Mağarasına çok daha farklı bir anlam kazandırmış oluruz. Burada yüzyılların emeği var bu emeğe sahip çıkmamız gerek' dedi. Konuşmaların ardından öğrenciler yöresel tarihte yaşanan bazı olaylardan esintiler alarak hazırladıkları kısa oyunları mağara önünde yöresel kıyafetler ile sundular. Pileki mağarası gezisi öncesi bölgeden geçen göçmen kuşların fotoğraf sergisi gezildi, ardından Pileki mağarası gezildi.

Editör: Haber Merkezi