Öncelikle iktidar partisinin kimleri aday göstereceği merak konusuydu. 20 küsür kişinin adaylık için başvurduğu Rize için öne çıkan isimler aslında belliydi;

Mevcut milletvekillerinden Hikmet Ayar'ın tekrar aday yapılmayacağı yaygın kanaattı. Zira Ayar'ın da bu yönde bir çabası yoktu ve Rize kamuoyunu etkileme gibi bir yola hiç girmedi.

Önceki seçimde İstanbul'dan Rize'ye gönderilmiş Rize'li bir isim olan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın yeniden aday gösterileceğine kesin gözüyle bakılıyordu ancak bu kez İstanbul'a kaydırılabileceği tahminler arasındaydı.

3 dönemden sonra bir dönem ara verdirilen Ak partinin ağır toplarından genel başkan yardımcısı Hayati Yazıcı'nın adaylık için İstanbul'u isteyeceği , İstanbul'a ağırlık veren Erdoğan'ın da Yazıcı'yı oradan aday göstereceği bekleniyordu.

Üç dönemdir milletvekilliği yapan Hasan Karal'ın yeniden adaylık başvurusu yapmasına onay verilmiş olması onun yeniden aday gösterileceği yönünde değerlendiriliyordu. Rize basınından yeniden milletvekili yapılması yönünde son derece destek görmüş olması ise bu şansını artırır durumdaydı.

Ancak, kendisi ve Ayar gibi il başkanlığından istifa etmesine izin verilerek adaylık başvurusunda bulunan Muhammet Avcı faktörü önündeki en büyük engeldi. Avcı ile Karal'ın arasının açık olduğu biliniyordu ve Rize merkezden olan bu iki ismin aynı listede bulunmasına ihtimal verilmiyordu. Birinin listede yer alması demek diğerinin eleneceği anlamına geliyordu.

Adaylık için başvuranlar arasında Ak parti içinden gelen başkaca güçlü bir isim yoktu. 2004 yılı mahalli seçimlerinde il genel meclisi üyesi seçilip 2009 yılına kadar meclis başkanlığı yapmış olan Rahmi Metin'in 2014 yılından sonra partiden uzak durması adaylığının önünde önemli bir handikaptı..

(Muhtemelen 3 dönem kuralına takılan )Karal'ın yerine Avcı'nın tercih edilmesi, Çayeli'nden olan Ayar'ın yeniden aday gösterilmemesi, iki güçlü ismin listenin önüne geçirilmesi yönünde etkileyici oldu.

Avcı'nın Rize merkezi temsilen liste başı yapılması halinde, arkadaki isimlerin seçimi zora sokabileceği düşünülmüş olunacak ki Çayelili olan Yazıcı ile Pazarlı olan bakan Bak'ın ilk iki sırada yer alması düşünüldü.

Cumhur ittifakının diğer partisi olan MHP'de ise il başkanı Serkan Birben başkanlığındaki liste haftalar önce kesinleşmişti.

CHP YİNE SON ANDA, İYİ PARTİ İSE ŞAŞIRTTI

Rize'de oyu en yüksek ikinci parti olan CHP'de kimin aday yapılacağı merakla bekleniyordu. Seçimlere ittifak bloku altında girilecek olması bu dönem bir milletvekilliğini muhalefetin kazanması ihtimalini güçlendiriyordu.

Cumhur ittifakından oy koparılması halinde millet ittifakı partilerinden birinin 3. Milletvekilliği şansını yakalayabileceğini düşünenler bu partilerden oy alabilecek en olumlu ismin Kenan Bıyık olduğunu öne sürüyordu.

İYİ partiden Nusret Karaca'nın da adaylık için başvuruda bulunmuş olmasını değerlendirenler bu iki ismin ayrı ayrı Ak partiden oy koparacağını öne sürüyordu. Zira Karaca da Bıyık gibi Anap kökenliydi ve ayrıca bir dönem de Ak parti il başkan yardımcılığı görevinde bulunmuştu.

Ancak nasıl olduysa bu iki isimde aday gösterilmedi. CHP'de il başkanı Rakıcı ile Kenan Bıyık'ın arasının açık olması adaylık için başvurmuş olan Remzi Kazmaz ismini öne çıkardı. İl teşkilatı bu isme de tepki koydu ancak sonuç alamadı ve Kazmaz liste başı yapıldı.

Remzi Kazmaz, Rize dışında yaşayan ancak çevreci direnişler için bir ayağı sürekli Rize'de olan bir isim.

Horoz Dövüşüne Jandarma Baskını Horoz Dövüşüne Jandarma Baskını

Hafızalara 1980 öncesiyle kazınmış, ismi radikal sol ile anılan bir kişi..

Rize'de o yıllara kadar dayanan belirli çevrelerle iyi ilişkileri var..

Anlaşılan CHP Kazmaz ismiyle başka partilere gitmiş sol oyları yeniden kazanabileceğini düşünmüş olacak. Ayrıca çevreci örgütlemeler nedeniyle doğaya sahip çıkmak için etrafında kenetlenmiş olan çeşitli kitlelerden oy alabileceği hesap edilmiş…

İyi partide Karaca'nın yerine neden Hızır Keskin'in aday gösterildiğini ise açıklayabilen yok.

Rize gibi bir ilde İyi partiyi kısa sürede örgütlemiş ve eskiden beri geniş kitlelerle ilişkili olan tecrübeli bir siyasetçi yerine ancak aday yapıldıktan sonra İyi partiyle ilişkili olduğu ortaya çıkmış olan bir ismin tercih edilmesi en çok İyi partililer üzerinde şok etkisi yapmış olacak ki şu ana kadar bu konuda bir yorum yapan çıkmadı.

İttifakın bir diğer partisi olan Saadet Partisinin adayları da önceden açıklandığı gibi oldu

Ak parti sonrasında hiçbir şekilde milletvekilliği çıkarabilme gücünü elde edemeyen, ancak bu kez barajsız seçimlere girecek olan bu partinin Rize'de kemikleşmiş sınırlı bir seçmen kitlesi var..

Şimdi tüm bu isimler seçmenlerden oy talep etmek üzere sahaya inecek ve her zaman olduğu gibi seçmene çeşitli vaadlerde bulunacaklar.

Rizeli, şehrimizin tüm ilçeleriyle gıpta edilen bir şehir haline gelmesini arzuluyor, işsizliğin olmadığı, memleketinden çıkanların tekrar geri döndüğü örnek bir şehir hayal ediyor.

Bunu istemeye Rizelinin fazlasıyla hakkı var.

Seçimler ülkemiz, ilimiz ve hepimiz için hayırlı olsun.

Adnan ONAY

Editör: Haber Merkezi