ÇAYKUR’da Başvurular Yarın Başlıyor! ÇAYKUR’da Başvurular Yarın Başlıyor!

Toplantıda açılış konuşması yapan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan; 'Bölgemizde ve Rize için çayın çok önemli olduğunu vurgulayarak; 'İlimizde yüzde 80 civarında diğer illerde de yüzde 5 civarlarında çok önemli bir geçim kaynağı. Belki burada alacağımız kararlar, vereceğimiz mesajlar ve yapacak olduğumuz çalışmalar sektörümüzü oldukça etkileyecektir. Bölgemizde süreç başlamış bulunmaktadır; ama nasıl geçilecek, nasıl bir uygulama yapılacak, ürün kaybı olacak mı yada nasıl telafi edilecek, hangi gübre ne şekilde kullanılacak gibi konular toplantımız da konuşulacaktır.

Bu nedenle Bakanlığımızın düzenlemiş olduğu bu toplantıya katılım oldukça önemli. Bundan yaklaşık yedi sekiz ay önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik, bölgesel olarak yapmış olduğu daha sonra ÇAYKUR'da yapılan toplantılarda ''Çayın Organiğe Geçiş Projesi''ni dile getirmişti. Ben Rize'miz için, çayımız için öncelikle bakanımız Faruk Çelik'e sonrasında eski Bakanımız Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'na çalışmalarından dolayı özellikle teşekkür ediyorum.' Diye konuştu.
Toplantıda Tarım Kredi Kooperatif, temsilcileri bu yılki kimyasal gübreyi sipariş ettiklerini belirterek organik gübreye geçilen bölgelerde kimyasal gübrelerin elde kalacağını ve zarar edeceklerini savunduğu öğrenildi. Kooperatif yetkilileri zararların karşılanmasını talep etti.

ORGANİK GÜBREDE VERİM DÜŞMÜYOR
Edinilen bilgilere göre bakanlık organik gübreye kademeli olarak geçmeyi planlıyor. Buna göre bölgede belirlenecek alanlarda bu yıl denenecek organik gübreden alınacak sonuçlara göre kademeli olarak gelecek yıldan itibaren tüm bölgede organik gübreye geçilecek. Çay üretiminde nitrat ve azot içerikli kimyasal gübreler yerine bikrobiyal organizmalar içeren organik gübre kullanılacak.

TOPRAK ÖZÜ GERİ DÖNECEK
Türk çay sektöründe devrim niteliğinde bir dönüşümü beraberinde getirecek uygulama ile çayda herhangi bir kalıntısı ve olumsuz etkisi görülmese de kullanıldığı toprakta ve çevresinde ki canlı varlıklar üzerinde zararlı etkileri olan, toprak yapısını olumsuz yönde etkileyen, heyelanları tetikleyen azot ve nitrat içerikli kimyasal gübre kullanımına sor veriliyor. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 830 bin dekor alanda yaklaşık 50 yıldır dekar başına uygulanan 130 kilo kimyasal gübrenin yerine organik gübre alacak. Organik gübreye geçiş ile yaklaşık 3 yılda Rize'de ki yaklaşık 1 milyon dekar tarım arazisi devasa bir organik havzaya dönüşecek.

VERİM AZALMIYOR
Verimi azaltmayan organik gübre testlerinin ardından gelecek yıldan itibaren kademeli olarak bahçelerde uygulanacak. Çaykur'un yaptığı denemelerde mikrobiyal gübre ile üretilen çaylarda verim azalması gözlenmediği gibi ekstrat değerinin yükseldiği selüloz oranının azaldığının ve tomurcuk oluşumunun arttığının tespit edildi. Gübre maliyetini yükseltmeyecek ve verimi düşürmeyecek organik gübreye geçişle yıllardır topraklarımızı zehirleyen yağmur suyu ile karıştığı içme sularımızı kirleten ve kansere yol açtığı belirtilen kimyasal gübreden kurtulmuş olacağız.

Editör: Haber Merkezi