Takımımızın son haftalarda aldığı (sportif manadaki) başarısız sonuçlar nedeniyle; kendilerini 'taraftar' olarak asla görmediğimiz bir takım şahıslar tarafından gerek müsabaka esnasında tribünlerden ve sonrasında da sosyal medya hesapları aracılığıyla futbolcularımızı, teknik heyetimizi ve özellikle yönetim kurulumuzu hedef alan ve hakarete varan galiz küfürlerle dolu tezahüratlar, söylemler ve sosyal medyadan gönderilen mesajlar nedeniyle gerçek taraftarlarımızın galeyana gelmesine neden olunması eylemiyle bu açıklamanın yapılması zarureti doğmuştur.

Çaykur Rizespor'da Shelvey'nin Durumu Belli Oldu Çaykur Rizespor'da Shelvey'nin Durumu Belli Oldu

Bizim için Taraftarlık; iyi günde ve kötü günde takımını her durum ve koşulda, fair- play içerisinde desteklemektir.

Bizim için Spor kulüpleri bir organizasyon yapısı içinde yönetilirler. Hiçbir menfaat gözetmeksizin ve tamamen gönüllülük esasına göre ve özveri ile yapılan bu görevlere gelmek için de, kulübün tabi olduğu kanun ve yönetmeliklere uygun prosedürlere göre, genel kurul toplantılarında ve tamamen yasal olarak yapılan seçimler neticesinde seçilmiş olmak gerekir. Yönetim kurulunun görevi, kendisinden sonra bir başka yönetim kurulu seçilinceye kadar devam eder.

Eleştiri de mutlak bir haktır. Ancak, bu hakkı kullanmanın da belirli kurallar içerisinde olması gerekir.

Bir başkasının kişilik haklarını çiğneyerek yapılan eylem, eleştiri değil kanunlarımıza göre açıkça 'suç' tur. Türk Ceza Kanunu'nun 125. Maddesi: 'Hakaret kişiye haksız bir isnatta bulunulması veya sövülmesidir. Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi cezalandırılır. Buna göre bir fiilin hakaret olabilmesi için ya kişiye onun onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat edilmesi ya da kişiye sövülmesi yani halk diliyle küfredilmiş olması gerekir' şeklinde bu konuyu açıklamaktadır.

Müsabaka esnasında tribünlerden edilen galiz küfür ve hakaretleri yapan kişiler, stat güvenlik kameraları vasıtasıyla Spor Şube ve Savcılık tarafından çok detaylı bir incelemeye tabi tutulmaktadır. Bu şekilde tespit edilen 17 şahıs hakkında 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine yönelik kanun ve Türk Ceza Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarınca savcılık tarafından inceleme başlanılmıştır. Ayrıca Türk ceza kanunun yukarıda açıklanan 125. Maddesi kapsamında suç işleyen 36 kişi hakkında da yetkili merciler tarafından yasal işlemler yapılmaktadır. Böylelikle 08.03.2017 tarihi itibariyle toplamda 53 kişi hakkında Rize Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma yürütülmektedir.

Sportif anlamda kötü gidişimizi kullanarak; Kulübümüzü, başkanımızı ve yönetim kurulu üyelerimizi, Teknik direktörümüzü, futbolcularımızı hedef alan onur, şeref ve saygınlığını, rencide edebilecek açıklamaları yaptırtan veya yapanlar ve bunları paylaşımda bulunanlar hakkında savcılık tespit etme çalışmaları titizlikle devam etmektedir.

Yönetim kurulumuz görev yaptığı süre boyunca eleştirilere hep açık olmuş, eleştirilerin belirli sınırlar içinde olması gerektiği, hakaret içermemesi gerektiği hususlarını hep hatırlatmıştır. Ancak geçen süre içinde eleştiri tarzlarında hiç bir değişme olmamış, hakarete varan eleştiriler devam etmiştir.
Yapıcı şekildeki uyarılar da yetmedi, konu artık yargıda. Yönetim kurulumuzca yargı kararlarına saygı duyulacak olup, kamuoyunun da bu konuda saygı göstermesini bekliyoruz.
Camiamıza ve kamuoyuna duyurulur.

ÇAYKUR RİZESPOR KULÜBÜ
YÖNETİM KURULU

Editör: Haber Merkezi