Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Tmitriy Talanov'un Rize Valisi Erdoğan Bektaş'ı ziyareti esnasında, her iki ülke arasındaki kültürel, ticari, eğitim ve turizm konularında yürütülen projeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Talanov, geçen yıl Kasım ayında yaşanan olaydan sonra Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin bozulduğunu, son zamanlarda ilişkilerin yeniden eski düzeyine geldiğini ifade ederek; 'Trabzon'da ki görevim süresi içerisinde, Rizeli işadamlarının da dahil olduğu Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği ile üç iş forumu düzenledik. Forumlarda Türk ve Rus işadamları bir araya gelerek ticari anlaşmalar imzaladılar. Bu sayede Türk mallarının Rusya Federasyonu'na ihracatı konusunda olumlu gelişmeler sağlandı' dedi.

Başkonsolos Talanov, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından Vladikavkaz bölgesinde bir çay paketleme fabrikasının kurulması için gerekli projelerin hazırlandığını belirterek; 'Söz konusu proje için yer tahsisi konusunda gerekli çalışmalar tamamlanmak üzere. Projenin hayata geçirilmesi durumunda Dünyanın en kaliteli çayı olan Türk çayı Rusya pazarında hak ettiği yeri alacaktır' şeklinde konuştu.

Kaçak Akaryakıt Operasyonu Kaçak Akaryakıt Operasyonu

Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Rize'nin coğrafi konumu gereği bölgeye yakın olduğunu, bu yönüyle bölgesel işbirliğinin daha da geliştirilmesi gerektiğinin önemine değinerek; 'Biz bu anlamda üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız. Kurulacak işbirliklerinin sadece ticari ve ekonomik alanda sınırlı kalmasını istemiyoruz. Ticari ve ekonomik işbirliğinin yanında eğitim, turizm ve hatta üniversiteler arasında karşılıklı projeler hazırlanması gerektiğini düşünüyorum. Bölgede konuşulan dillerin de üniversitelerimizde karşılıklı olarak öğretilmesinin bölgesel işbirliğimizi daha da güçlendireceğine inanıyorum' şeklinde konuştu.
Çay-Kur'un Vladikavkaz bölgesinde kurmayı planladığı çay paketleme fabrikasının Türk çayı için çok önemli bir yatırım olduğunu vurgulayan Vali Bektaş, 'Türk çayının Rusya pazarında yerini bulması hem Çay-Kur, hem de Türk çayı için çok önemli olacaktır. Bu konuda da gereken desteği vermeye hazırız. Ayrıca bölgesel işbirliği konusunda getirmiş olduğunuz teklif ve önerilerden dolayı da şahsınıza teşekkür ediyorum' dedi.

Editör: Haber Merkezi