1 Mayıs Olaylarında 210 Kişi Gözaltına Alındı 1 Mayıs Olaylarında 210 Kişi Gözaltına Alındı

1-Kanser riskiniz azalıyor
Sigara başta ağız, dil, gırtlak, soluk ve yemek borusu olmak üzere birçok kanserin baş nedenlerindendir. Mide, pankreas, böbrek, mesane ve rahim ağzı kanserlerinde de önemli bir etkendir. Son derece tehlikeli bir akciğer rahatsızlığı olan KOAH hastalarının önemli bir bölümü sigara içicileridir. Sigara bırakıldığında tüm bu rahatsızlıklar ile risk azaltılmış olur.

2-Bir günde nefes alıp verişiniz değişebilir
Sigarayı bırakan kişi hayat kalitesinin bir günde dahi ne kadar yükseldiğini fark edebilir. Kısa zamanda vücutta nikotin ve karbon monoksitin etkisi kaybolmaktadır. Bu da kişinin daha rahat nefes almasını, fiziksel kapasitesinin artmasını sağlamaktadır. Sigaradan uzak durmak, birkaç hafta içinde bağışıklığı baskılayan etkiyi de ortadan kaldırmaktadır.

3-Tat ve koku alma duyuları kısa sürede düzeliyor
Sigara içen bir kişi, bu alışkanlığı nedeniyle rahat nefes alamadığını ya da tat ve koku duyularının eskiye göre daha azaldığının farkına varamaz. Ancak sigarasız geçirilen bir gün, sağlıklı yaşamın farkını anlamaya yetecektir. Sigarasız geçen 1-2 gün sonunda da tat ve koku duyularında düzelmeler görülür. Zamanla yiyecek ve içeceklerden alınan tat artar ve koku duyusu gelişir.
4-Bıraktıktan sonra cilt ve diş kalitesi yerine geliyor
Sigara, cilt dokusunun yeterli oksijen almasını engellemektedir. Cildin daha hızlı yaşlanmasının da en önemli nedenlerindendir. Sigara içen kişilerin cildinde zamanla nikotine bağlı olarak lekeler oluşur. Aynı şekilde dişlerde de lekelenmeler görülmektedir. Sigarada bulunan nikotin cildin beslenmesini olumsuz etkilemektedir. Sigarayı bırakan kişiler tüm bu lekelerin zamanla dişlerinden ve cildinden kaybolacağını görecektir.
Sigaranın neden olduğu kötü kokudan kurtulmak, çocuklarınızla ve sevdiklerinizle daha kaliteli bir yaşam sürmek de sigarayı bırakmak için önemli nedenlerdir.
Araştırmalara göre, sigarayı bırakmada başarılı olan kişilerin büyük bir çoğunluğu bırakmayı 3-4 kez deneyen kişilerdir. Birçok kişi sigarayı bırakmak için yardım almaktan çekinmekte ya da kendi yöntemleriyle başarılı olabileceğini düşünebilmektedir. Ancak fizyolojik bağımlılığı yüksek derecede olan kişiler kimi zaman bunu başarmakta zorlanabilir. Göğüs hastalıkları uzmanlarınca yürütülen sigara polikliniklerinden destek almak sigara bırakmayı düşünen kişinin bırakma sürecinin daha kısa ve etkili olmasını sağlamaktadır. Kan tetkikleri, akciğer filmi, solunum testi gibi tetkiklerin ardından tipi ve derecesi belirlenen sigara bağımlılığı için tedavi planı çizilmektedir. Sigarayı bıraktıktan sonra öksürük ve balgam miktarında geçici bir artış olabilmektedir. Sanılanın aksine bu aslında bir iyileşme belirtisidir. Bu belirtiler bronşlarınızdaki titrek tüylerin iyileştiğini ve solunum yollarınızın temizlenmeye başladığını göstermektedir.

Editör: Haber Merkezi