Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, nitratlı gübrenin satışını yasakladıklarını belirterek, 'Hiçbir yerde nitratlı gübrenin satışı gerçekleştirilemeyecek.' dedi.

Bakan Çelik, TRT Haber'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'de yıllık 5,5 milyon ton gübre kullanıldığını belirten Çelik, bunun 1,5 milyon tonunun patlayıcı yapımında kullanılan nitratlı gübre olduğuna dikkati çekti.

Dün Bakanlıkta ilgili tüm birimlerin, devletin güvenlik birimlerinin, İçişleri Bakanlığı ilgililerinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve nitratlı gübrenin satışını yasakladıklarını bildiren Çelik, şöyle devam etti:

'Dün itibarıyla bununla ilgili tespitler yapıldı. Türkiye'nin yaklaşık 9 bin 700 noktasında satış yapılıyor şu anda. Bunlar Bakanlığımız tarafından zaten kontrol ediliyor, denetleniyor. Şimdi o noktalara güvenlik güçlerimiz tespitler yaptılar, 64 bin ton nitratlı gübre şu anda yediemine alınmış bulunuyor. Bununla ilgili, satışlarla ilgili yetkili kuruluşlarla firmalarla ayrıca görüşmelerimiz devam ediyor. Ama şu an itibariyle nitratlı gübre, yani patlayıcıya konu olan gübrenin satışını Türkiye dondurmuş bulunmaktadır. Bununla ilgili bu 1,5 milyon tonun karşıladığı, tarıma yansıması, olumlu yansımasını alternatif ne gibi tedbirlerle çözebiliriz, onun da bir taraftan teknik olarak çalışmaları sürüyor. Hiçbir yerde nitratlı gübrenin satışı gerçekleştirilemeyecek.'

Rize’de Yaş Çay Üreticileri Yüzde 100 Zam İstiyor Rize’de Yaş Çay Üreticileri Yüzde 100 Zam İstiyor

Terör faaliyetleri yoğunlaşınca 24 Temmuz'dan sonra bu konuda çalışmalara başlandığını, nitratlı gübre torbalarının renginin değiştirilmesi, izlenebilirliğinin artırılmasıyla ilgili bazı önlemler alındığını, denetimlerin sıklaştırıldığını anımsatan Çelik, 'Ama şu görüldü ki yani tümden bu konunun durdurulması elzem. Ağırlıklı olarak bu maddeyi kullanarak patlayıcıları oluşturuyorlar. Onun için Sayın Başbakanımızın da talimatlarıyla yaptığımız çalışma neticesinde bunu durdurmuş bulunuyoruz.' dedi.

Ziraat mühendislerinin istihdamı

Bir başka soru üzerine Çelik, şu anda bir ziraat mühendisine ortalama 250-300 işletme düştüğünü, tarımsal danışmanlardan da yararlanarak bunu 200'e indirme noktasında çalışmaları olduğunu ifade etti.

Çelik, gerek bütçe imkanları, gerek ihtiyaç durumu dikkate alınarak alımların bir taraftan devam edeceğini, diğer taraftan da kamu görevlisi olmayan mühendislerin istihdamıyla ilgili daha sağlıklı bir planlama yapacaklarını kaydetti.

'Milletin sofrasıyla oynayanların sofrasıyla oynarız'

Kırmızı et fiyatlarına dönük bir soru üzerine de Çelik, 'Etle ilgili Allah'a şükür hiçbir spekülasyon yapacak durum yok. 'Yapanların da canına okuyacağım' diye söylüyorum. Çünkü milletin bu kadar temel tüketim maddeleriyle ilgili acımasız bir şekilde milletle oynayan, milletin sofrasıyla oynayanların biz sofrasıyla oynarız.' dedi.

'Gübre kararının tarıma olumsuz etkisi yok'

Bu arada Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, nitratlı gübre satışının yasaklanmasına ilişkin, 'Şu an çiftçinin toprağa atmak için nitratlı gübreye ihtiyacı yok. Bu nedenle kararın tarıma olumsuz etkisi olmayacaktır' dedi.

Editör: Haber Merkezi