Çaykurtarafından, başta bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamak ve sıfır kalorili şeker üretmek maksadıyla, Atatürk Çay Araştırma Ziraat Bahçesinde üç yıldır yetiştirilen vebu yılkı 2 sürgün denemehasadı, Çaykur YK Başkanı ve Genel Müdürü Sn. İmdat Sütlüoğlu'nun kendi eliyle makasla gerçekleştirdiği, Stevıa'nın (Şeker Otu) hasat işlemine, Rize'de görev yapan, yazılı ve görsel basın mensupları oldukça ilgi gösterdiği.

Stevıa'yı Rize'ye getiren, Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 'Üç yıldır denme üretimi yaptığımız ve bu yılkı ikinci hasadını hep birlikte topladığımız, çayımızın yeni kardeşi stevıa bitkisini, üç yıl önce Arjantin'den getirtip fidelerle bahçemizde yetiştirdik. Çay bitkimize benzer özellikleri barındıran stevıa bitkisinin de, çayımız gibi bir sezonda üç defa hasadı yapılmaktadır.Anavatanı Güney Amerika, Arjantin, Paraguay olan ve yerlilerin şeker otu adını verdiği sıfır kalorili şeker elde edilen steviabitkisinin analizlerinde şekere göre 15 kat daha fazla tatlandırıcı özelliği bulunduğu dünyaca tespit edilmiştir. Kalori ve protein değerleri sıfır olarak çıkan ve şekerin olumsuz etkilerini taşımadığı bilinen,bazı işlemlerden geçirilip sıvı hale getirildiğinde 300-350 kat daha fazla tatlandırıcı özelliği olan bir bitkidir.

Kimyevi tatlandırıcıların birçok yan etkisi olmaktadır. Ülkemizde çok tanınmayan, fakat dünyanın onlarca ülkesinde yıllardır üretilen ve tüketilen, fakat yine dünyanın birçok ülkesinde yeni tanınan, yaprak haliyle şekerden 10-15 daha tatlı olan ve buna rağmen kalorisi çok düşük olan bu bitkinin bilinen ülkelerde pazar payı oldukça büyüktür. Bizdeki gibi diyet, obezite ve tatlı üreticileri tarafından en çok tüketilen stevia bitkisini, Rize tarımına kazandırma çalışmalarımız devam etmektedir. Çayımıza güzel bir kardeş olarak gelmesini istediğimiz, bölgemiz ve Rize'mizin iklimi ile uyumlu, yaprakları çok hacimli bu bitkinin ekiminin yapıldığı bir dönüme dört ton ürün elde etmesi, ekonomik olarak üreticilerine çok önemli gelir getirmektedir. Her hasadını buradaki bahçemizde dolu, dolu gerçekleştirdiğimiz stevıa (şeker otu) bu ürünümüzü Türkiye'nin değişik bölgesindeki, bir kısım illerimizde denemsi yapılmış, fakat bizdeki gibi olumlu sonuç elde edilememiştir. En verimli sonucu; Rize'de ÇAYKUR olarak bizler elde etmiş olduk. İnşallah çayımızda olduğu gibi, üretimini gerçekleştirdiğimiz andan sonara, İlimiz, bölgemiz ve ülkemizin yeni bir Rize markası olarak, satış ve tüketim piyasalarında yerini alacaktır. Teorik olarak devam eden çalışmalarımızın sonucunda, net bir netice elde etmiş olacağız. Ürünün burada bizim tarlalarımızda yetiştirilme deneyleri çok olumlu seyretmekte ve bu topraklarda çok verimli olarak yetiştirilecek bir ürün olduğunu laboratuvarlarımızdaki bilimsel analiz çalışmalarımızla ispatlamış olduk. İnşallah bürokratik işlemleri tamamladıktan sonara, gelecek tarihlerde ÇAYKUR olarak üreticilerimiz, bölgemizin ve ülkemizin ekonomisine önemli kazancalar sağlayacak olan, çayımızın kardeş ürününü yelpazemize katmış olacağız. Bu ürünümüzü yetiştirdiğimizde, üreticilerimizin çaydan meydana gelen gelir kayıpları da kapatmış olacaktır. Bu ürün çayımıza göre üreticisine iki mislinden fazla gelir getirmektedir.' şeklinde konuştu. Bölge ekonomisine karşı çok hassasiyet gösteren ve çayımızın geleceği için göreve geldiği günden, bugüne değin,Çaykur'da kurumuna ve üreticilere yönelik başlatmış olduğu yenilikçi ve ekonomik kazanç getiren, cesur ve yapıcı yeni uygulamalarıyla, yepyeni icraatlarıyla, devasa yatırımlarıyla,çayımız ve bölgemiz ekonomisi her geçen gün kıymetlendiren, Çevre Eski Bakanı, Çaykur Genel Müdürü Sn. İmdat Sütlüoğlu'nun, stevıa bitkisini de, Rize'mizin, bölgemizin, ülkemiz ve insanımızın ekonomisine kazandıracağına, çayda yapmış olduğu önemli başarılarıyla, bunu da başaracağına inanıyorum.