Yüce dinimiz İslam'da, Akika, çocuk nimetine karşılık, Allahü telaya şükretmek için hayvan kesmektir. Akika hayvanı, kurbanlık hayvan gibi olmalıdır. Akika, çocukları belalardan, hastalıklardan korur. Kıyamette, anaya, babaya, ayrı bir şefaat ederler. Erkek çocuk için 2, kız çocuk için 1 akika hayvanı kesilir. Kesilen akikanın etinden, kesenin kendisi ve zengin fakir herkes yiyebilir, pişmiş veya çiğ olarak zengin fakir herkese verebilir.
Sonra da kesilebilir. Her zaman kesilebilir. Kurban bayramında da kesilebilir. Resulullah efendimizin nübüvvetten sonra, kendisi için akika kestiği (Şir'a) da yazılıdır. Akika kurbanı akikanın adı olduğu için akika kurbanı denilince kurbanda kesilmesi lazım değildir.
Akikayı kesmeyip bedelini fakire tasadduk etmek, akika yerine geçmez. Şefaat etsin diye ölmüş çocuk için, torun için, hatta yaşlı kimse, kendisi için de kesebilir. Akika kurbanı; Malikî, Şafiî ve Hanbelî mezheplerine göre sünnettir. Hanefi mezhebine göre ise mubah, bazı kaynaklara göre ise mendubtur. Akika kurbanının kurban bayramında olduğu gibi belirli bir vakti yoktur, herhangi bir vakitte kesilebilir.

Ayrıca, Akîka kelimesi anne-babaya isyan anlamına geldiği için Resulullah bu kurbanın adını 'itaat ve ibadet' anlamına gelen 'Nesike' kelimesi ile değiştirmiştir. (Ibn Hanbel, II, 182)

Akika kurbanı Peygamber Efendimiz 'in de bizzat iştirak ettiği bir eylem olmuştur. İbn Abbas'tan (r.a.) rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.s.), Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için akîka kurbanı kesmiş (Ebû Davûd, Dahaya, 21; Nesaî, Akîka, 1), bir hadisinde de şöyle buyurmuştur:

'Her çocuk (doğumunun) yedinci gününde kendisi için kesilecek akîka kurbanı karşılığında bir rehine gibidir. Akîka kurbanı kesildikten sonra çocuğun başı tıraş edilir ve ona isim verilir.' (Ebû Davûd, Dahaya, 21) Kaynak: Tam İlmihal Saadetti Ebediye…