İtfaiye haftası dolayısıyla, yangınların yılmaz savaşçıları itfaiye çalışanlarıyla bir araya gelen itfaiyecilerin haftasını kutlayan Memur-Sen ve Belediye ve Özel İdare Çalışanları Sendikası Bem-Bir-Sen İl Başkanı Resul Usta şunları söyledi;

'24 saat halkın emrinde olan İtfaiye çalışanlarımız büyük ve önemli bir görevi yerine getirmektedir. İtfaiye çalışanlarımız, insanımız ve tüm canlıları, başta yangın felaketi olmak üzere, deprem, sel gibi birçok doğal afete karşı koruyup onlara siper olmaktadır. 7/24 sürekli görev başında olan İtfaiyecilerimizin sorunlarının başında halen can güvenliklerinin sağlanamamış olması geliyor. Büyükşehir Belediyeleri ve bir kısım il belediyelerinde kısmen de olsa dünya standartlarında donanım ve yangın elbiseleri bulunuyor. Ama Türkiye'nin pek çok belediyesinde, itfaiye personeli yangınlara halen günlük giyilen gömleklerle müdahale etmek zorunda kalıyorlar.

BEM-BİR-SEN İTFAİYECİLERİMİZE ÖNEMLİ KAZANIMLAR SAĞLADI
Bem-Bir-Sen 2017-2019 yıllarını kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşmesi'nde yerel yönetim çalışanlarına çok önemli kazanımlar sağladı. İtfaiye çalışanlarımıza da büyük uğraşlar ve tartışmalar sonucunda bir çok kazanımlar elde ettik.
itfaiyeciliğin 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yer alan hizmet sınıfları arasında yer almamaktaydı.Bu haksız uygulamanın önüne geçilerek,Genel idare hizmetleri kapsamına alınması sağlanmıştır.
Ayrıca, 7/24 esasına göre çalışan itfaiyecilere ücretsiz olarak, 2 ve 3. Öğün yemekler tamamen ücretsiz olması sağlanmıştır.
Yangına müdahale esnasında vefat eden itfaiye personelinin mirasçılarına ödenen miktar 13.935 TL artırılarak 97.600 TL ye, Malul kalanlara da maluliyet derecesine göre tazminat ödenmesi sağlanmıştır.

İtfaiye Çalışanlarının yan ödeme zamları, mevcut duruma göre %50 oranında artışı sağlanmıştır.
Yangın söndürme çalışmalarına bilfiil katılmış olan ve bu çalışmalar sırasında vefat eden itfaiyecilerimiz; yangın sebebiyle ölmeleri ve kalıcı engellilik hallerinde vazife malulü sayılarak şehitlik haklarından yararlanarak bir yakının devlet memuru olması sağlandı. Ayrıca en yüksek devlet memurunun aylığının 100 katı oranından başlayarak itfaiyecilerimizin yakınlarına 2017 yılı için 200 bin TL ölüm tazminatı almaya hak kazanmıştır.

Yangın esnasında engelli olan gelen itfaiye personeli; yüzde 25-75 oranlarında oluşabilecek engellilikte 2017 yılı için 50 bin TL ile 100 bin TL arasında engellik tazminatları almaya hak kazanmıştır.Ayrıca Şehit ailelerine yapılan tüm indirim ve haklardan da yararlanacaklardır. Emekli ikramiyeleri kaç yıl çalışmış olsalar da 30 yıl üzerinden ödenmesi ve emekli aylıklarının yüzde 60'a varan oranda artışla bağlanması sağlandı. Bu kazanımlar itfaiye teşkilatlarımız uzun süredir beklediği önemli kazanımlardır. Türkiye itfaiyeciler birliği ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından hazırlanan, 27 Haziran 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliği ile itfaiyecilik meslek standartlarına kavuşmuştur.

İTFAİYECİLERİMİZİN KADRO-DERECE İLERLEMESİ SAĞLANDI
22 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ve 'Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik'te yapılan değişiklikle İtfaiye Amiri, İtfaiye Çavuşu için geçerli olan en üst derecenin 3'ten 1'e, itfaiye eri kadrosu için geçerli olan en üst derecenin de 5'ten 3'e yükseltilmesi sağlandı. Bu kazanımlarla İtfaiye personelimize yeşil pasaport, maaş artışı, ek gösterge, 3'üncü dereceden emekli olma hakkı gibi kazanımları elde ettik.
Sendikamızın elde ettiği kazanımlar arasında yer alan İtfaiye araçlarına KASKO ve Sigorta yapılması, zamanla yarışan itfaiyecilerin karıştıkları hasarlı kazalarda kendilerinden istenen maddi yükümlülükten kurtarması önemli bir kazanımdır.
İtfaiye personeline dönük yıpranma payı uygulamasında yaşanan sıkıntılar devam etmektedir. Daha önce verilmiş olan yıpranma payları iptal edilirken, bir tek itfaiye hizmetlerinde yıpranma hakkının verilmesi önemli bir adımdır. Ancak bu hali bir genelge ile engellenmektedir.

Çıkartılan keyfi genelge ile itfaiyeci arkadaşlarımıza sadece yangına müdahale ettikleri saatlerde yıpranma payı uygulanmaktadır. Oysa yapılan iş bir bütündür. Yangın çıkmasa da mesaide olan her itfaiyeci arkadaşımız teyakkuz halinde görevinin başındadır.
Taşra illerimizde, özellikle de küçük il ve ilçelerde, teşkilatın yemek, temizlik, çay gibi hizmetleri idari personel tarafından değil, bizzat itfaiye personelinin kendisi tarafından yapılmaktadır. Bu uygulamaya son verilmesi, itfaiye personelinin sürekli görevinin başında olması açısından büyük önem taşımaktadır.

‘Ankara Rize Günleri’nde İlk Gün Programı ‘Ankara Rize Günleri’nde İlk Gün Programı

BEM-BİR-SEN olarak kurulduğumuz günden bu güne kadar, itfaiye personelinin sorunlarını her platformda savunduk, savunmaya devam edeceğiz. Bugün itfaiyeci arkadaşlarımızın çözülmemiş sorunlarının takipçisi de bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da BEM-BİR-SEN olacaktır.

İtfaiye teşkilatımızın 304. kuruluş yıldönümünü kutluyor, Ateşin Yürekli Kahramanlarını son derece zor, meşakkatli ve riskli meslek yaşamları boyunca Cenab-ı Hakk'a emanet ediyorum.
Ayrıca, hayatını kaybetmiş tüm itfaiyeci kardeşlerimize de Yüce Mevlam'dan Rahmet ve Mağfiret diliyorum.


Resul USTA
Memur-Sen ve Bem-Bir-Sen İl Bşk.

Editör: Haber Merkezi