Ancak son yıllarda 'çayın tadı' kaçtı. 837 bin dekar alanda 1 milyon ailenin çay tarımı yaptığı Rize başta olmak üzere, bölgedeki çay bahçelerinde Türklerden daha ucuza çay toplayan Gürcülere gün doğdu. Tarlaya giren Gürcü işçiler 120 ila 130 lira arasında yevmiyeye çay topluyor.

TÜRKİYE'nin en önemli çay üretim merkezi Rize'de 2017 yılı yaş çay kampanyası başladı. Birinci ve ikinci sürgünde dönüm başına ortalama 700, üçüncü sürgünde ise 500 kilo çay toplanıyor. Makasla çalışan çay işçisi günde 150, maksimum 200 kilo çay toplayabiliyor. Çayın kısa süre içinde toplanması ve en kısa sürede fabrikaya teslim edilmesi gerekiyor.

GÜRCÜ İŞÇİLER CİRİT ATIYOR
Rize, Artvin ve Trabzon'da Gürcü işçiler, günlüğü 120 ila 130 lira arasında çay toplarken, yerli işçilerde bu rakam biraz daha yüksek. Bu ücrete taksi-minibüs ve yemek maliyeti dahil değil. Toplam maliyet daha da artıyor.

ÜRETİCİMİZ TARLAYA GİRSİN
Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 'Vatandaşlarımız, üreticilerimiz çay tarlalarına girsin, Aileler çocuklarını teşvik etsin, hep beraber tarlaya girsinler. Çalışıp üretelim. Çaylıkla, tarlayla buluşalım.' çağrısında bulunmuştu.

Erdoğan: 130 milyon dolar Ülke dışına çıkıyor
Erdoğan yaptığı açıklamada, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da çay hasadı yapıldığını belirterek, tarladan bahçeye çayın işlenmesi, taşınması ve hasadı sürecinde çoğunlukla komşu ülkelerden gelen kişilerin görev yaptığını ifade etti.

Bölgede İŞKUR verilerine bakıldığında işsizlik olduğu yönünde göstergeler olduğunu dile getiren Erdoğan, 'Gerçek anlamda bakıldığında çay sektöründe işçi bulamıyoruz. Sektörün bir çoğunda eleman bulmakta zorlanıyoruz. Tarlada çalışacak insan da bulunamıyor.' dedi.

Erdoğan, çay sektörünün bir anlamda yan komşu sektörü haline geldiğini ifade ederek, geçen yıl 30 binin üzerinde kişinin çay sektöründe tarlada, taşıma ve yüklemede çalıştığını anlattı.

Mayıs ayında gelip eylül ayında geri dönen her yabancı işçinin yaklaşık 3-4 bin dolar kazandığına dikkati çeken Erdoğan, çay sektörünün tamamını hesapladıklarında yaklaşık 120-130 milyon dolar paranın işçilik olarak ülke dışına çıktığını belirtti.

Ankara’da ‘Rize Günleri’ başlıyor Ankara’da ‘Rize Günleri’ başlıyor

Erdoğan, özellikle Gürcistan ve Azerbaycan'dan çok işçi geldiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

'Çayda çok sıkça kullandığımız 'yarıcı' olayı kalktı. Kimse artık çayı alıp yarısını kendisi yarısını mal sahibi için işlemiyor. Samsun, Giresun ve Ordu'dan fındık zamanına kadar gelip çalışanlar da artık gelmiyor. Türkiye'deki gelir düzeyi değişikliği mi denilebilir tam sosyolojik araştırmasını yapmak gerekiyor. İŞKUR kayıtlarına göre işsiz var. Çalıştırmak istiyorsunuz ama işçi bulamıyorsunuz. Bu sektör için hem yaz hem de kış aylarında aynı sorun yaşanıyor. Böylece yurt dışından gelen kişiler için bir sektör haline dönüştü.' Ekonomik anlamda çok ciddi bir kayıp olduğuna vurgu yapan Erdoğan, yurt dışına çıkan kayıp ekonomi için bazı yasal düzenlemeler gerektiğini, bunun çalışmasını yaptıklarını söyledi. Çayın gerek toplanması gerekse taşınmasında şirketleşmeye gidilmesi gerektiğini dile getiren Erdoğan, 'Vatandaş kendi çayını toplayamıyorsa şirkette sigortalı insanlar bu işi yapabilmeli. Kışın farklı işlerde kamu yararına çalıştırabildikleri gibi yazın çay toplama sektöründe değerlendirilmesi gerekiyor.' diye konuştu. Haber: Ali Sar

Editör: Haber Merkezi