Bu doğrultuda bir süredir gerek ÇAYKUR gerekse sektörün diğer temsilci kuruluşları tarafından çalışmalar sürdürülüyor.
Bölgede yaklaşık 6 yıldır bazı alanlarda organik çay tarımı yapılıyor.

Önümüzde ki yıl belirlenen yeni alanlar da organik üretime dahil edilecek ve birkaç yıl içerisinde tüm bölgede organik çay tarımı yapılacak. Organiğe geçiş süreci başlamasına rağmen başta müstahsiller olmak üzere çay sektörünü temsil eden oda ve dernekler, çayda verim azalması ve gübre temini noktasında kaygılar yaşıyor.Bu kaygıların giderilmesi ve vatandaşa organik tarımın sağlayacağı avantajlar konusunda aydınlatmak için toplantılar yapılmaya başlandı.

ÇAYKUR tarafından desteklenen Rize ve Artvin Hopa'da Kadırga Tv ekranlarından canlı olarak yayımlanan programda organik çay masaya yatırıldı. Canlı yayına Rize ve Artvin illerinin Ziraat Odası başkanları, Ziraat Fakültesi Dekan ve uzmanları, Ziraat Mühendisleri Oda Başkanları,Çay Üreticileri Dernek Başkanları ve Muhtarlar Derneği Başkanları katıldı.

Konuşmacılar, organik tarımsal tekniklerin çay tarımının yapıldığı tek alan olan bölgede hayata geçirilmesinin her geçen gün kaçınılmaz hale geldiğini, bu geçişin bölgenin hala tek geçim kaynağı olarak işaret edilen çay sektörünün geleceği ve sürdürülebilir olması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Rize’de Muhtarlardan Değerlendirme Toplantısı Rize’de Muhtarlardan Değerlendirme Toplantısı

Katılımcılar, ekonomide rekabetin yaygınlaştığı günümüzde daha kaliteli ve tercih edilir ürünler üretme zorunluluğunun ortaya çıktığını,çay sektörünün ise dünyada rekabetin en yoğun yaşandığı sektörler arasında yer aldığını vurgulayarak dünya çay pazarında büyük paya sahip olabilmek için öncelikle kaliteli ve organik çay tarımına geçmenin zorunlu olduğunu ifade ettiler.

ÇAYKUR tarafından desteklenen Canlı yayında aynı zamanda kimyasal gübrelemenin doğu Karadeniz'in toprak yapısını bozduğu ve çayın yanı sıra diğer tarım ürünlerini de olumsuz etkilediği,organik tarıma nasıl bir süreçte geçilmesi gerektiği, ne tür gübre kullanılması ve gübrenin nereden temin edilebileceği,ürün kaybından kaynaklanan maddi gelirin ne şekilde finanse edileceği konuları üzerinde de duruldu.

Editör: Haber Merkezi