Rize neyi meşhur sorusuna yanıt arayan tatilciler, Rize'nin muhteşem güzellikteki şelalelerini, yaylalarını ve derelerini, tabiat parklarını ve göllerini gezebilmektedirler. Muhteşem doğal ve tarihi güzelliklere ev sahipliği yapan Rize'nin neyi meşhur sorusuna yanıt arayanlar muhlama, mısır ekmeği, sac kavurma, hamsili pilav ve sütlaç gibi dünyaca ünlü Rize yemeklerini deneyimleyebilirsiniz.

Muhlama: Rize muhlaması, Rize ve çevresinde yüzyıllardır bilinen yöresel bir lezzettir. Bu yemeğin yapımında ise yöre halkının kendine özgü tereyağı ve peyniri kullanılmaktadır. Rize'de birçok lokanta ve restoranlarda servis edilmektedir.

2018 yılında, Rize Ticaret ve Sanayi Odası'nın Türk Patent ve Marka Kurumu'na coğrafi işaret tescili başvurusu sonucunda bu yemek Rize Muhlaması olarak 2021 yılında coğrafi işaretle tescillenmiştir.

Pepeçura Tatlısı: Pepeçura bir çeşit muhallebi kıvamında, tatlı ekşi dengesi olan meyveli bir tatlıdır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde yapılır. Siyah üzüm şırası, su, buğday unu ve nişasta veya mısır unundan yapılır. Pepeçura, Çayeli ve batısındaki ilçelerde yapılır. Yöresel olarak pepeçi olarak da bilinmektedir.

153 Bin Yavru Caretta Caretta Denizle Buluştu 153 Bin Yavru Caretta Caretta Denizle Buluştu

Mısır Ekmeği: Mısır ekmeği, mısır unu ile yapılan bir ekmek çeşididir. Mısır unu içerisine tuz, süt ve az miktarda şeker eklenerek mayalandıktan sonra ya fırında ya da kızartma olarak pişirilir. Karadeniz mutfağının ikonik bir yiyeceği olan mısır ekmeği genellikle; çorba, balık, salata veya yoğurt ile birlikte tüketilir. Gürcistan'da ve Türkiye'de yaşayan Gürcülerin geleneksel tarzda yaptıkları mısır ekmeğine ise mçadi denir. Mçadi Türkiye'de konuşulan Gürcücede 'cadi' biçimine dönüşmüştür.

Hamsi Koli: Hamsikoli veya Hamsili ekmek, hamsi, mısır unu, zeytinyağı ve çeşitli sebzelerle yapılan bir yemektir. Rize başta olmak üzere Doğu Karadeniz'de tüketilir. Hamsili ekmek, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2021 yılında Hopa Hamsili Ekmeği adıyla coğrafi işaret belgesi almıştır. Sıcak veya soğuk yenilebilir. Yanında salatalık ve ayran tercih edilir.

Kara Lahana Yemeği: Karadeniz'in ve Rize'nin özel otu olan Kara Lahana ile yapılan yemek Rizelilerin en sevdiği yemekler arasında. Kara Lahana, fasulye, mısır ve soğan ile yapılan yemek mısır ekmeği ile bir eküridir.

Rize Simidi: Rize Simidi un, maya, tuz, su ve kokulu siyah üzümün pekmezi kullanılarak yapılan ve haşlandıktan sonra fırınlanan bir simit çeşidi olup, tarihinin 1930'lu yılların öncesine dayandığı bilinmektedir. Rize Simidinin ülkemizde diğer illerde üretilen simitlerle karşılaştırıldığında ayırt edici özellikleri; susamsız yapılışı, pişirilmeden önce yörede yetişen kokulu üzümden yapılan bir pekmeze batırılması, üzüm pekmezinin ürünün her tarafının eşit şekilde pişmesini sağlaması, ürünün fırınlanmadan önce kısa süreli haşlanması ve çam ya da kestane ağacından yapılan 'pasa' denilen tahtalarda dinlendirilmesidir.

Editör: Haber Merkezi