İnsan sağlığını tehdit eden kaçak çayların yasa dışı yollardan ticareti yapan kişi ya da kişiler son günlerde farklı yöntemler denemeye başladı. Polis ve jandarma ekiplerinin Türkiye genelinde yaptığı operasyonlarda, çay atıklarının glikoz ve karbonat ilave edilerek yüksek ateşte fırına verilerek boyalı siyah çay haline getirildiği tespit edildi. Ekipler, yakalanan sahte çaylarla ilgili yasal işlem başlatırken çay çöplerinin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde nereden tespit edildiği araştırılıyor.

RTB BAŞKANI ERDOĞAN: BOYALI SAHTE ÇAYLAR TESPİT EDİLDİ
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, piyasada henüz nerede yapıldığına dair bilgilerine ulaşamayan boyalı sahte çaylar tespit edildiğini belirterek bu çayların ulaşılabilir bir ambalajı olmadığını söyledi.

Erdoğan, 'Bir firmanın İstanbul'da bir malı bu şekilde bulundu. Çöp kökleri renkle karartılmış şekilde işlem görmüş böyle bir ürün yakalandı. Nerede yapıldığına dair araştırmamızı yaptık ama henüz bilgisine ulaşamadık.

Baca Boşluğuna Düşen Yavru Kedi Kurtarıldı Baca Boşluğuna Düşen Yavru Kedi Kurtarıldı

Bunun Karadeniz Bölgesinde yapıldığına dair dedikodular var ama henüz net bilgi söz konusu değil. Trabzon Tarım İl Müdürlüğü de gerekli çalışmaları yürütüyor. Karadeniz'de işlem yapan fabrikalardan alınıp dışarıda da yapılmış olabilir. Vatandaş fabrikalardan 'Tarlama dökeceğim, ineğin altında sereceğim' diyerek çay çöpüne ulaşabiliyor.

ÇAYKUR'dan da alabiliyor dışarıdan özel sektörlerden de alabiliyorlar. Vatandaşlarımız çayı tanıyor, ambalajlarını açtıklarında eğer çayın tanımına uymayan bir ürün varsa bunu şikayet etsinler' dedi.

ÇAYSİAD BAŞKANI SARAL: BOYALI ÇAYLAR SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR

Çay Sanayicisi İşadamları Derneği ÇAYSİAD Başkanı Erdal Saral da çay denilince akla Karadeniz Bölgesi'nin geldiğini ifade ederek şu değerlendirmelerde bulundu: 'Son zamanlarda kaçak çayların yerine, çay artığı, çay çöpü, ya da çaodunları denilen maddelerden
kuru çay üretilmeye başlandığı duyumlarını alıyoruz. Konuyla ilgili araştırma yapıyoruz.

Emniyetin yoğun çalışması üzerine ülkemize kaçak çayın girişi bitme noktasına geldi. Bu işin haksız ve sağlıksız ticaretini yapanlar bu defa boyalı çayı piyasaya sürmeye başladılar.

İnsan sağlığını doğrudan olumsuz etkileyen ve gördüğü işlemlerle kanserojen maddeye dönüşen bu boyalı çaylar hem toplum sağlığını tehdit ediyor hem de ticarette haksız rekabete neden oluyor. İnsan sağlığını doğrudan tehdit eden boyalı çaya karşı vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum'

Editör: Haber Merkezi