Çay hasadının başlangıç tarihi, gübreleme, budama gibi birçok konuya değinen Akman,  İklim şartlarının bu şekilde devam ettiği takdirde 2024 yılı yaş çay kampanyasının mayıs ayı ilk haftasında başlaması beklendiğini söyledi.

Akman, fabrikalarda budama tespit çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Nisan ayı sonuna kadar üreticilerimiz yaptıkları budamalarını bağlı oldukları fabrikalara bildirimde bulunarak parsellerde görevli personellere tespit yaptırmaları gerekmektedir" dedi.

Rize'de Özel Öğrenciler Pizza Hazırladı Rize'de Özel Öğrenciler Pizza Hazırladı

Açıklamasında yaş çay gübreleme işlemine de değinen Akman, "Gübreleme de 25-5-10 çay gübresi dekara 70-80 kg verilmelidir. Çay bahçelerinde üreticilerimiz sürgünlerin yanmaması için, kaliteli sürgün oluşması için doğru gübreleme yapmalı, gübre uygulaması set aralarına atılmalı çay ocaklarının üzerine serpme şekilde gübre atılması yanlıştır. Çay bahçelerinde çaya benzeyen, sürgün gelmiş gibi görülen  çay ocakları içinden çıkan istilacı Telgraf Otu  bir çok bahçede görülmektedir. Bu otla kaliteli ve verimli sürgün alabilmek için şimdi mekanik yolla mücadele edilmesi gerekmektedir. Çay Topraklarındaki besin kaynağını aşırı sömüren ve çok hızlı yayılım gösteren telgraf otunu bir an önce çaylık alanlarımızdan uzaklaştırmalıyız. Çayın gelişmesine ve atılan gübreyi tüketen  çayda, verimi ve kaliteyi yok eden yabancı otlarla şimdiden mekanik mücadele yapılmalıdır. Çay bahçelerinde organik gübre kullanılmaması, çapalama olmaması, aşırı kimyasal gübre kullanımı Toprak ph değerinin 5,5-6 seviyesinin çok altına düşmesi kaliteli, verimli sürgün elde edilmesini zorlaştırmaktadır" diye konuştu.

Muhabir: ENVER KALENDER