RİZE'nin Pazar İlçesi Aktaş Köyü'nde yaşanan heyelanda toprak altında kalan evde hayatlarını kaybeden Kemal Doğan ile eşi Ümmiye Doğan öğlen vakti kılınan cenaze namazlarının ardından ayrı ayrı köylerde toprağa verildi. Heyelanla çöken evin arazisine 25 yıl önce 'sağlam' raporu verildiğini hatırlatan ölenlerin yakınları önlem almamakla devleti suçlamıştı. Ölen Kemal Doğan'ın amcasının oğlu Yaşar Doğan 'Ben cahil kafam ile bu duruma uyandım da devletin yetkilileri nasıl uyanmadı?.' diye sordu. Ancak durumun hiçte anlatıldığı gibi olmadığı ortaya çıktı. İl Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü ekiplerinin bölgede yaptığı teknik incelemede arazideki heyelana geçen yıl vatandaşlar tarafından yapılan izinsiz yol çalışmasının neden olduğunu belirledi. Raporda da belirtildiği üzere 25 yıl hiçbir sorun yaşanmayan arazide eve ısrarla yol götürme isteği heyelanın tetikleyen neden oldu.

VALİ'DE UYARDI
Rize Valisi Erdoğan Bektaş, 25 yıl her hangi bir olumsuzluk yaşanmayan arazideki heyelana yol nedeniyle araziyle oynanmasının neden olduğunu açıkladı, 'Rize coğrafyasında arazi ile oynamadan önce çok düşünmemiz lazım. Yoksa bu tür acı sonuçlarla karşılaşmaya devam ediyoruz.'uyarısında bulundu. RİZE'nin Pazar İlçesi Aktaş Köyü'nde yaşanan heyelanda toprak altında kalan evde hayatlarını kaybeden Kemal Doğan ile eşi Ümmiye Doğan öğlen vakti kılınan cenaze namazlarının ardından ayrı ayrı köylerde toprağa verildi. Pazar Sahil Camiinde kılınan cenaze namazına Doğan ailesinin yakınlarının yanı sıra Rize Valisi Erdoğan Bektaş, AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, Pazar Kaymakam'ı Selçuk Arslan, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Kazancı, İl Afet ve Acil Durum il Müdürü Şakir Kurk ile vatandaşlar katıldı. Kılınan cenaze namazının ardından Ümmihan Doğan'ın cenazesi Alçılı Köyü'nde, Kemal Doğan'ın cenazesi ise Aktaş Köyü'nde toprağa verildi. Yakınlarının çocukları olmayan çiftin ayrı gömülmesini istediği öğrenildi.

ÇÖKEN EVİN ARAZİSİNE VERİLEN SAĞLAM RAPORU TARTIŞMASI
Aktaş Köyü'nde, Ümmiye ve Kemal Doğan'ın heyelan sonucu evlerinin enkazı altında kalarak hayatını kaybetmesinin ardından akrabaları heyelan riski nedeniyle 1991 yılında Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü'ne başvuruda bulunduğu, bunun üzerine de bölgede teknik inceleme yapıldığına dair rapor ortaya çıkmıştı. Arazinin sağlam olduğuna vurgu yapılan raporda 'Heyelan tehlikesine karşı endişelenmeye gerek yoktur' ifadelerine yer verildi. Raporu gündeme taşıyan Yaşar Doğan cenaze sonrası yaptığı açıklamada 25 yıl önce arazide oluşan açılmalar sonrası Kaymakamlığa başvurduğunu belirterek 'Köyde inceleme yapıldı ve bu rapor bize verildi. 25 yıl sonra bu durum oldu. Ben cahil kafam ile bu duruma uyandım da devletin yetkilileri nasıl uyanmadı?.' diye sordu.

HEYELANA GEÇEN YIL YAPILAN YOL NEDEN OLMUŞ!
Rize İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün teknik ekipleri tarafından çöken evin arazisinde yapılan incelemede heyelan geçen yıl yapılan izinsiz yol çalışmasının neden olduğu tespit edildi. Cenaze namazı sonrası konuyla ilgili açıklama yapan Rize Valisi Erdoğan Bektaş, heyelan sonucu yaşanan acı ölümlere üzüldüklerini belirterek Rize'de zor bir coğrafyada yaşadıklarını hatırlattı. Ciddi bir yağmur aldıklarını ve her yağmur sonrası arazilerde kaymalar yaşandığına dikkat çeken Vali Bektaş, çöken evin arazisi için 25 yıl önce verilen 'sağlam' raporuna yönelik şu değerlendirmelerde bulundu: 'Olayın olduğu yerde 25 yıl önce bir müracaat olmuş. Zamanında teknik ekipleri gitmiş bir inceleme yapmış ve 'hayati tehlike olmadığı' yönünde görüş belirtilmiş. 25 yıl orada her hangi bir olumsuzluk yaşanmamış. Geçen yıl vatandaşlar kendi ihtiyaçları için yol açmış ve arazi ile oynamış ve arkasından bu olay yaşandı. Rize coğrafyasında arazi ile oynamadan önce çok düşünmemiz lazım. Su hareketlerinin yollarını değiştirmeden önce, bina ve yol yapmadan önce çok iyi hesap yapmamız gerekir. Yoksa bu tür acı sonuçlarla karşılaşmaya devam ediyoruz.'

'ÖDENEĞİMİZİN YARISI ARAZİYİ SABİTLEMEYE GİDİYOR'
Rize genelinde yağan yağmurlar sonrası oluşan afetler nedeniyle ciddi problemlerle yüz yüze olduklarını ifade eden Bektaş, 'Ödeneklerimizin yarısından fazlasını istinat duvarı yapmak, araziyi sabitlemek için kullanıyoruz. Çok eksiğimiz var. Çok yerden ihbarlar ve şikayetler alıyoruz. Bunlara imkanlarımız ölçüsünde müdahale etmeye çalışıyoruz. Bu olay yaşandı, keşke yaşanmasaydı. Keşke o araziye girmeden önce o yolu yapmadan önce teknik elemanlardan bir görüş alınsaydı, böyle bir sonuçla karşılaşılmayacaktı' dedi ve bu olaydan ders çıkaracaklarını sözlerine ekledi.

DEVLETİ SUÇLAMIŞLARDI AMA GERÇEK ORTAYA ÇIKTI
AFAD: ÖNLEM ALMADAN YOL AÇMIŞLAR

Rize Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri Rize Pazar'daki heyelan sahasında teknik inceleme yaptı. Hazırlanan rapora göre vatandaşların kendi insiyatifleri ile evlerine yol açtıkları hiçbir teknik standarta uygun olmayan yol şevlerinde de herhangi bir önlem almadıkları belirlendi. Rize AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada 1991 yılında bölgede yapılan teknik incelemelerde bölgede gerilme çatlağı, çökme veya benzer herhangi bir belirti tespit edilmediği, söz konusu vatandaşların da üst yoldan kaynaklı bir heyelandan endişe ettikleri belirtildi. Açıklama şöyle:

'Teknik elemanlarımızca heyelan sonrası bölgede yapılan incelemelerde ve yöre sakinlerinin ifadelerine göre 2-2,5 yıl önce ana köy yolundan konutlara giden yeni bir yol açıldığı, özellikle konutların bulunduğu kesimde yamaç eğiminden dolayı oldukça dik ve yüksek şevler oluşturulduğu, bu şevlerin de herhangi bir istinat yapısı ile desteklenmediği belirlenmiştir. Söz konusu heyelan olayına da yamaç topuğunu kesen bu yolun büyük ölçüde etkili olduğu tespit edilmiştir.

Bilindiği üzere yol açılması öncesinde sondajlara da dayalı olacak şekilde detaylı etütler yapılarak güzergah üzerindeki jeolojik sorunlu alanlarda gerekli stabilite önlemlerinin alınması gerekmektedir. İlimizin topografik, jeolojik yapısı ve iklim koşulları itibariyle yoğun heyelan riski taşımasından dolayı de bu husus çok daha önem kazanmaktadır. Haber konusu olayda ise konut sahiplerinin kendi insiyatifleri ile bu yolu açtıkları, hiçbir teknik standarta uygun olmayan yol şevlerinde de herhangi bir önlem almadıkları görülmektedir. Ayrıca vatandaşlar da bu tarihten sonra Valiliğimizden inceleme talebinde bulunmamışlardır.

Kaynak: Umut Gazetesi

Editör: Haber Merkezi