CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz ve parti üyeleri esnaf ziyaretlerinde bulundu.

Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Deniz, yaklaşık bir yıldır devam eden pandemi sürecinde esnaf ve vatandaşların olumsuz etkilendiğini belirterek, 'Esnafımız, çalışanlarımız, hizmet sektörlerinde yer alanlar, emekliler, işçiler, köylüler ve dar gelirliler bu süreçten etkilendi ve etkilenmeye de devam ediyor. Fakat bu süreçte yandaşlara para yağması devam ediyor. Onlar aksine daha çok kazanmaya, ihaleler almaya ve zenginleşmeye başladılar. Son olarak da Sayıştay raporlarında Ovit Tüneli'nde haksız kazanç elde edenlerin uçak aldıklarını öğrenmiş olduk.' dedi.

'Yandaş ve Yakınları Dışında Kalan Tüm Gruplar Sıkıntı İçinde'

Salgının önüne geçilememesi nedeniyle yeni tedbirler alındığını anımsatan Deniz, 'Elbette salgınla mücadele edeceğiz ama mücadelede çekilen sıkıntılar toplumun her kesimi tarafından eşit ve adil olarak paylaşılmalıdır. Ülke genelinde yandaş ve yakınları dışında kalan tüm gruplar sıkıntı içinde ve yardıma ihtiyaç duymaktadır. Rize'mizde de esnaflarımız, çalışanlarımız, emeklilerimiz, işçilerimiz, çay müstahsillerimiz ve dar gelirli vatandaşlarımız sıkıntı içinde, yardıma muhtaç hale getirilmiştir.' diye konuştu.

'Komik Meblağlar Verilerek Durum İdare Edilmeye Çalışılmıştır'

Pandemi sürecinde diğer ülkelere yapılan yardımlara da değinen Deniz, 'Bu tür yardımlara karşı değiliz. Ekonomisi güçlü, kendi halkının tüm ihtiyaçları karşılayan bir ülkenin bunu yapması 'insani yardım' olarak desteklenmelidir. Fakat Türkiye'nin şartlarında, özellikle de virüs nedeniyle oluşan tabloda, önceliğin halkımıza verilmesi gerektiğini savunuyoruz. Hatta bunda ısrar da ediyoruz. Şu ana kadar vatandaşa kredi ya da 500, 750, 1000 lira gibi komik meblağlar verilerek durum idare edilmeye çalışılmıştır. Ancak artık durum idare edilecek halde değildir.' ifadelerini kullandı.

ÇAYKUR Başvuruları Başladı: ÇAYKUR’a Nasıl Başvurulur? ÇAYKUR Başvuruları Başladı: ÇAYKUR’a Nasıl Başvurulur?

Çözüm Önerileri

Deniz, bu süreçte alınması gereken önlemler ve çözüm önerileri hakkında şunları söyledi:

'Öncelikle kapalı olan esnaflar, çalışmayan servis araçları, açılmayan kahvehaneler, lokantalar, sinemalar, restauranlar, kafetaryalar olmak üzere; tüm esnaflara, servis araçlarına, kuaförlere, kahvehanelere, restauranlara, lokantalara, kafeteryalara, sinema salonlarına gibi hizmet sektörünün tüm kollarında çalışan işletme sahiplerine karşılıksız yardım yapılmalıdır. Kiraları, vergi, sosyal güvenlik primleri devlet tarafından karşılanmalı, servis araçlarının ve tüm ticari araçların muayene ücretleri devlet tarafından karşılanmalıdır. İcra işlemleri durdurulmalı, esnafın ve çalışanların bankalara olan kredileri ve kredi kart ödemeleri faizsiz olarak ertelenmelidir. Kredi ve kredi kart borçları da yapılandırılmalı, belediyelere ve özel idarelere ait ofis ve arazi gibi mülklerin kiraları salgın süresince alınmamalı, çalışanların işten çıkartılmaları engellenerek maaşları devlet tarafından sağlanmalıdır. Sadece esnaflara değil kurumsal işletmelere de gerekli destekler verilmelidir.'

Salgın sürecini refah içinde atlatabilmek için kullanılacak kaynakların belli olduğunu ifade eden Deniz, 'Sarayı kapatabilirsiniz. Tamamen kapatamıyorsanız 1 sene kapatıp, yapılacak yardımların çoğunu finanse edebilirsiniz. Ovit Tüneli'nde yüklenici firmaya 19 bin liralık iş için 17 milyon lira ödeme yapmayabilirsiniz. Geçmediğimiz köprülerin, yolların ödemelerini bir sene erteleyip yakınlara ve yandaşlara kaynak aktarmayı bırakıp, vatandaşlarımızın sıkıntılarını gidermek için kullanabilirsiniz.' dedi.

Editör: Haber Merkezi