Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, 2019 yılının ilk çeğreğinde gerçekleşen ihracat rakamları ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinde 2019 yılı ilk 3 ayında gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında;yüzde 34 artış ve 218.163.422 dolar tutarında ihracatla fındık ve mamulleri birinci sırayı, yüzde 158 artış ve 42.168.039 dolar tutarındaki ihracatla madencilik ürünleri ikinci sırayı aldığı açıklandı. Yüzde 28 oranındaki düşüş ve 39.674.313 dolar tutarındaki ihracatla yaş meyve sebze ürünlerinin ise üçüncü sırayı aldı. Doğu Karadeniz'de 2019 Ocak-Mart döneminde 101 farklı ülkeye ihracat yapılırken, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkenin; İtalya, Rusya Federasyonu, Almanya, Fransa ve Çin Halk Cumhuriyeti olduğu belirtildi. Açıklamaya göre, bu ülkelerden İtalya'ya yönelik ihracatta yüzde 164 ve Çin Halk Cumhuriyeti'ne yönelik ihracatta ise yüzde 221 oranında artış yaşandı.

TOGG’un yeni SUV modelinin ismi belli oldu: T8X TOGG’un yeni SUV modelinin ismi belli oldu: T8X

SADECE YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATINDA DÜŞÜŞ VAR

DKİB'den yapılan açıklamada, '2019 yılı ilk 3 ayında emtia fiyatlarında görülen artışa bağlı olarak, Bölgemizden yapılan madencilik ürünleri ihracatının artması bölge ihracatımıza da artış olarak yansımıştır. Trabzon ilimizden yapılan fındık ihracatındaki yüzde 34 oranındaki artış ise aynı şekilde ihracatımızın artışına önemli katkı sağlamıştır. Bunun yanında, yaş meyve sebze sektörü ihracatımızda Rusya piyasasında yaşanan sorunların devam etmesi, hava şartlarına bağlı ürün rekoltelerindeki düşüler nedeniyle meyve sebze fiyatlarındaki artışlar, yaş meyve sebze ihracatımızı olumsuz olarak etkilemiş ve tüm sektörlerde ihracat artışı yaşanmasına rağmen, Bölgemizden yapılan yaş meyve sebze ihracatımızda düşüşlere sebebiyet vermiştir' ifadelerine yer verildi.

'PİYASALARI CANLANDIRACAK POLİTİKALAR BEKLENİYOR'

DKİB'den yapılan açıklamada, ülkede gelişmiş ülkelerde dahi görülmeyen bir demokratik olgunlukta seçimlerin tamamlanmasının verdiği moral ve bundan sonra ekonomi üzerine daha çok yoğunlaşılacağı belirtilerek 'Ülkemiz üzerindeki manipülasyonların başarılı bir şekilde püskürtülerek piyasaların dengelenmeye başlanması ihracatımıza olumlu olarak yansıyacaktır. Piyasalarda faiz oranların makul düzeylere düşürülmesi ve ihracatçımızın finansman imkanlarına erişiminin kolaylaştırılması ile ihracatımıza doping etkisi yapacağına inanmaktayız. Bundan dolayı tüm kesimlerden beklentimiz gerginliklerin bir tarafa bırakılarak 2023 yılı hedeflerine ulaşmamızı sağlayacak ekonomik reformlara odaklanılması, Ülkemizde her kesimin özlemini duyduğu yapısal reformları hızlı bir şekilde tamamlanarak piyasaları canlandıracak politikaların uygulamaya konulmasıdır' denildi.

Editör: Haber Merkezi