Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) düzenleme kapsamında kıdem tazminatına yönelik olarak gündeme getirilen değişikliğe karşı Türk-İş Konfederasyonu tarafından çeşitli etkinlikler başlatıldı.

Bu kapsamda Türk-İş Rize İl Temsilcisi Harun Erdoğan bir açıklama yaparak çalışma hayatında yaşan sıkıntıları şu sözlerle anlattı:

'Kıdem tazminatı hakkımızla ilgili bazı düzenlemeler yapılmak isteniyor. İşsizlik sigortası fonu kesintileri artırılmak isteniyor. 25 yaş altı ve 50 yaş üstünde çalışanlara daha esnek çalışma getiriliyor ve bu yolla kıdem ve ihbar tazminatı ortadan kaldırılıyor. Kıdem tazminatının kaldırılarak yerine 'tamamlayıcı emeklilik sistemi' getiriliyor. Ama ortada paylaşılan bir taslak yok, sadece medyada yer alan haberler var. Değişiklik yapılmasına ilişkin sosyal tarafların herhangi bir talebi bulunmuyor. Bu konuda sosyal taraflar arasında mutabakatta yoktur. Ekonomide mevcut sıkıntıların aşılması için çözüm yine işçide aranıyor. Fatura işçiye kesiliyor Kıdem tazminatı hakkımız masaya yatırılmak isteniyor. Daha esnek bir çalışma düzeni kabul ettirilmeye çalışılıyor. Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz'

Rize'de Trafiğe Kayıtlı Taşıt Sayısı 93 Bin 774 Oldu Rize'de Trafiğe Kayıtlı Taşıt Sayısı 93 Bin 774 Oldu

Erdoğan, bütün dünyada küresel bir salgın olan koronavirüs yaşanırken kıdem tazminatının gündeme getirilmesinin çok yanlış olduğunu ifade ederek, 'İşçiler zaten düşük olan ücretlerinde meydana gelen kayıplara yaşam mücadelesi vermektedir. İşsizlikle baş etmeye, işini korumaya çalışmaktadır. Böyle bir teklifin gündeme gelmesi ve tartışılması, çalışma hayatının huzurunu bozmuştur. Görüşümüz nettir. Kıdem tazminatı koşulları ve çerçevesi kanunla çizilmiş, uzun yıllardan beri fiilen var olan temel bir müessesedir. Türk-İş, kıdem tazminatına ilişkin olarak yıllardan beri süregelen görüşünü bugün de muhafaza etmektedir' diye konuştu.

Erdoğan, Türk-İş Genel kurulunda oy birliği ile alınan kararı hatırlatarak 'Alınan kararın arkasındayız. Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş'in kırmızı çizgisidir. Kıdem tazminatının mevcut halinin korunmasını talep ediyoruz. Kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlara belirli süreli iş sözleşmesi yapılması gibi, bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimin karşısında olmaya devam edeceğiz. Genel Kurul kararına göre kıdem tazminatına dokunulması halinde genel grev kararı alacağız.' dedi.

Editör: Haber Merkezi