Çay İhtisaslaşma Koordinatörlük ekibinin karşıladığı heyete, RTEÜ Rektör Yardımcısı ve Çay İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Mete Avcı, üniversite ve çay konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. Avcı, hem komşu hem de kültürel olarak yakın olan İran ile çay konusunda her türlü iş birliğini geliştirmeye yönelik faaliyeti destekleyeceklerini ifade ederek, ilişkileri daha da güçlendirmek adına kendilerinin de en kısa zamanda iadeyi ziyaret gerçekleştireceklerini söyledi.

Görüşmenin ardından İran heyeti, TÜBİTAK 1007 projesi kapsamında RTEÜ Ziraat Fakültesi bünyesinde kurulan Ulusal Çay Gen Havuzu'nda incelemelerde bulundu.

Heyete, Çay ve Çay Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Kezban Yazıcı tarafından çay gen kaynaklarını toplama, çoğaltma ve gen havuzu kurmak için TÜBİTAK projesi kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi.

Heyet, özellikle son yıllarda yaşanan iklim değişikliğinin İran çay üretimini de oldukça fazla etkilediğini belirterek, özellikle kuraklığa dayanıklı çeşit geliştirmek ve İran'daki çay bahçelerinin kurumasının önüne geçmek amacı ile kendilerinin de gen kaynaklarını toplama ve muhafaza etme konusunda çalışmalar başlatacaklarını, bu anlamda RTEÜ'de yapılan çalışmalardan yararlanmak istediklerini belirttiler. Ayrıca daha önce Japonya ve Çin'de gördükleri sistemi komşu ülke Türkiye'de gördükleri için mutlu olduklarını belirterek, İran Çay Araştırma Merkezi'nden iki araştırıcının çay gen kaynaklarının toplanması ve muhafazası konusunda doktora sonrası araştırmalarını yapmak üzere, RTEÜ Ziraat Fakültesi bünyesinde araştırma yapmalarını da talep ettiler.

ÇAYKUR’da Hangi Fabrikaya Ne Kadar İşçi Alınacak? ÇAYKUR’da Hangi Fabrikaya Ne Kadar İşçi Alınacak?

Heyet daha sonra, karşılıklı iş birliği dilekleri içerisinde üniversiteden ayrıldı.

Editör: Haber Merkezi