Rize Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, Rize Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda 'Rize Muhlaması' ve 'Rize Pepeçurası' ile Rize Ticaret Borsası çalışmasıyla menşe adı türünde 'Rize Çayı' coğrafi işaret tescilli aldı.

Açıklamada Rize'nin coğrafi işaret alan ürün sayısının 10'a yükseldiği belirtilerek; enişte lokumu, Ayder balı, Hemşin çorabı, Hemşin karakovan balı ve Çayeli koloti peyniri için de coğrafi işaret tescili başvuru yapıldığı ve değerlendirme süreçlerinin devam ettiği kaydedildi.

Pazar'da, Rusça Dil Kursu Tamamlandı Pazar'da, Rusça Dil Kursu Tamamlandı

Kentin ilk coğrafi işaret tescili alan ürününün Rize Valiliği tarafından yürütülen çalışmayla Rize bezi (Feretiko) olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, sonrasında Çayeli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 'Çayeli kuru fasulyesi, Derepazarı Belediyesi tarafından 'Derepazarı pidesi', Rize Belediyesi tarafından 'Rize simidi' ve 'Rize baston ekmek, Rize Ticaret Borsası çalışmasıyla 'Rize kavurması' ve Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çalışmasıyla menşe adı türünde 'Anzer balı'nın coğrafi işaret tescili aldığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca şu bilgiler verildi:

'Coğrafi İşaret, belirli bir bölgeden kaynaklanan ya da belirgin bir niteliği, ünü ve diğer özellikleri itibariyle bu bölge ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaret olmakla birlikte; coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı tesciline konu olan ürünün standardını ve geleneksel özellikteki üretim metodunu korumakta ve ürüne pazarlama gücü katarak ürünün gerçek üreticilerini koruyan kolektif bir hak olduğundan kırsal kalkınmaya aracılık etmektedir. Günümüzde Coğrafi İşaretler; üretimin canlandırılması, ürünlerin katma değerinin arttırılması ve kırsal istihdamın sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımından, ekonomik ve kırsal kalkınmada stratejik enstrümanlardan biri haline gelmiştir. Coğrafi işaretler yerel bir kalkınma aracı olarak bölgede turizm gelişimine de katkı sağlamaktadır. Coğrafi işaretli ürünlerin turizm değerine dönüştürülmesi için çalışmalar yapılmaktadır.'

Editör: Haber Merkezi