Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 18 Mayıs haftası 'Uluslararası Müzeler Haftası' olarak ilan edilmiştir. Bu hafta boyunca geçmiş uygarlıklardan günümüze gelen kültür varlıklarının tanıtılması korunması milli kültür ve tarih bilincinin yenden canlandırılması amaçlanıyor.

Rize Müzesi'de başlayan programa Rize Valisi Kemal Çeber, Belediye Başkanı Rahmi Metin, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Müze Müdür Vekili Seyhan Kurt, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

ÇAYKUR’da Hangi Fabrikaya Ne Kadar İşçi Alınacak? ÇAYKUR’da Hangi Fabrikaya Ne Kadar İşçi Alınacak?

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programda Müze Müdür Vekili Seyhan Kurt açılış konuşmasını yaptı.

'KENT VE ÇAY MÜZESİ YAPILSIN İSTİYORUZ'
Müze yapısının son dönemlerde Avrupa standartlarına ulaştığını ifade eden Kurt, 'Rize'de Atatürk Evi Müzesi ve Sarı Ev olarak adlandırdığımız Rize Müzesi var. Biz bu sayının daha fazla artmasını, bunların yanına kent müzesi, çay müzesi gibi müzelerin eklenmesini istiyoruz. Müzeler haftasında sikke basımı ve arkeolojik kazı alanı çalışmaları yapacağız. Bu amaçla çocuklarda müze ve kültürel bilinci oluşturmayı hedefliyoruz.' dedi.

'RİZE ZATEN AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİ'
Rize Valisi Kemal Çeber, Rize'nin potansiyeli ile örtüşmesi ve değerlendirilmesi gereken bazı faaliyetleri maalesef geciktirdiğine vurgu yaparak: 'Bunların en önemlilerinden birisi de Rize'ye yakışır bir müzedir. Bizim tarihi, turistik, doğal ve kültürel olarak sahip olduğumuz envanter bir değil birkaç müzeyi kaldırabilecek potansiyeldedir. Bu gecikmenin nedeni Rize'nin hali hazırda bir açık hava müzesi olmasından kaynaklanmış olabilir. 120 civarında tarihi kemer köprümüz, 5 tane kalemiz ve birçok coğrafi güzelliğimiz var ama Rize'ye yaraşır bir kent müzesinin yapılması gerektiğini düşünüyorum.' ifadelerine yer verdi.

'ŞEHİR MÜZESİ YAPMAK İSTİYORUZ'
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ise şu ifadelere yer verdi: 'Müzeler denilince benim aklıma hafıza geliyor. 10 bin yıllık insanlık tarihini ele aldığımız zaman, o sürede yaşananları iyi anlamamız gerekiyor. Bizim de projelerimiz arasında bir şehir müzesi yapmak var. Denizcilik müzesi içinde girişimlerimiz oldu. Bunun yanında çay çarşısı ile entegre bir şekilde oluşturulabilecek bir çay müzesi de çok önemlidir. Kültürümüzün korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması bizi biz yapan değerlerdir. Bunlardan koparsak kimliğimizden uzaklaşırız.'

Törende mehteren takımı marşlarla katılımcıları seslendi. Ardından Kurtuluş İlköğretim Okulu öğrencileri halk oyunları gösterisi sundu. Program sonunda ise 'Rize'nin kursal mimarisi' isimli fotoğraf sergisi açılırken, müze gezildi, sikke basıldı son olarak ise arkeo alanının açılışı yapılarak tören sona erdi.

Editör: Haber Merkezi