Rize'de yaklaşan sezon öncesi çay üreticisi artan gübre fiyatlarından dolayı zor günler yaşarken üretici temsilcisi konumundaki Ziraat Odası'ndan ise bu konuda tek ses çıkmamasına tepkiler sürüyor. Üreticilerden her yıl 4 milyona yakın para tahsil eden Ziraat Odası ortaya bir proje koyamaması tepkilerin artmasına neden oluyor. Çaykur'un üreticilerden para keserek Ziraat Odası'na aktarması da ayrı bir tartışma yaratıyor. Üreticiler Ziraat Odası'na para ödememek için yasal girişimlere başlıyor.

Rize’de Muhtarlar Sandıktan Çıktı, Kuruldan Çıkamadı Rize’de Muhtarlar Sandıktan Çıktı, Kuruldan Çıkamadı

Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi Temel Ali Uzun, yaptığı açıklamada, Rize'deki Ziraat Odası aidatlarının Çaykur aracılığı ile tahsil edilmesinin hiçbir yasal dayanağı olmadığını ifade etti. Uzun, çay müstahsiline yapılan uygulama tamamen keyfi bir uygulama olduğunu ve Türkiye'nin hiçbir ilinde ve ilçesinde bu şekilde bir uygulama olmadığını söyledi.

Uzun, Ziraat Odaları, üyesi olan müstahsillerden 6964 sayılı kanun ve buna bağlı yayınlanan yönetmelikler çerçevesinde belirlenen tutarı her yıl oda aidatı olarak Çaykur aracılığı ile tahsil edildiğini belirterek, 'İlimizdeki Ziraat odaları üye aidatlarını Çaykur aracılığı ile tahsil etmektedir. Rize ili hariç Türkiye in Hiçbir yerinde Ziraat odası aidatı başka bir kurum kuruluş aracılığı ile tahsil edilmezken, Fındıkta, Pancarda, Tütünde, Buğdayda böyle bir uygulama yok; Fiskobirlik tarafından Fındıkta, Tekel tarafından, tütünden, Türkiye şeker fabrikaları, pancardan, TMO Buğdaydan, Tariş tarafından üzüm ve zeytinde, Aidat kesintisi yapıp ziraat odalarına ödemiyor, Bu uygulama yalnızca Çaykur tarafından Çay Müstahsiline uygulanmakta, takdir kamuoyunun..! Rize deki Ziraat odası aidatlarının Çaykur aracılığı ile tahsil edilmesinin hiçbir yasal dayanağı yoktur. Çünkü; 6964 sayılı kanun ve buna bağlı yayınlanan yönetmeliklerde Ziraat odası üye aidatlarının Başta Çaykur ve diğer kamu kurum ve kuruluşlar aracılığı ile tahsil edileceğine dair hiç hüküm ve madde yoktur' dedi.

'TAMAMEN KEYFİ BİR UYGULAMADIR'

Rize'de yapılan bu uygulamanın usülsüz olduğunu ifade eden Uzun, 'Bu uygulama tamamen keyfi bir uygulamadır. Yasal dayanağı yoktur. Bugüne kadar yapılan uygulama, Ziraat odalarının Çaykur Genel Müdürlüğüne yazmış olduğu bir yazı ve bu yazı kapsamında Çaykur Genel müdürlüğünün inisiyatifine göre müstahsillerden kesilip ilgili ziraat odasına ödenmektedir. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü hangi ad altında olursa olsun müstahsilin yazılı izni olmadan, yasalarda açıkça belirtilmeyen, yargı kararı olmadan müstahsilden kesinti yapamaz. Örneğin; herhangi bir Resmi veya özel kişi, kurum veya kuruluş, alacağının tahsil için Çaykur'a yazı yazar ve Çaykur'da inisiyatif kullanarak müstahsilden bu alacağı keserek ilgili kişi kurum veya kuruluşa ödeyebilir mi? O halde, Ziraat odaları gibi aşağıda belirtilen kanunla kurulmuş diğer mesleki kuruluşların ki bunlar, 1136 Sayılı Kanunla Avukatlık kanunun ve buna bağlı Türkiye barolar birliği, 3568 sayılı kanunla Yeminli ve Mali Müşavirlerin Odaları ile ilgili, 5174 sayılı kanunla TOBB odalar ve borsalar birliği, kanunu ve Bununla ilgili oda ve borsalarla ilgili, 6023 sayılı kanunla Türkiye Tabipler Birliği ile ilgili, 6235 sayılı kanunla Türk Mühendisler ve Mimarlar odaları ile ilgili, 6964 sayılı Kanunla Ziraat Odaları birliği gibi aidatlarını ilgili mesleki odanın yazısı ve Genel Müdürlüğün inisiyatif ile müstahsilden keserek ilgili kurum veya kuruluşa ödesin. Yapamaz, kesemez, ödeyemez. Kesinti yapılabilmesi için müstahsilin yazılı izni olması, yargı kararı olması, yasalarda açıkça belirlenmiş olması gerekir. Bunun dışında yapılan kesintiler usulsüzdür ve kanunsuzdur.

'BU UYGULAMA YASALAR ÇERÇEVESİNDE YAPILMALI'

Yasalara uymayan veya usulsüz işlem yapanların sonuçlarına katlanması gerektiğini belirten Uzun sözlerini şöyle tamamladı:

'Kamu alacağı olan vergi, resim, harç, sSigorta primi veya benzeri borçların bile kesilebilmesi için yasal prosedürün tamamlanması ve yargı kararı gerekirken, Ziraat odası aidatının bir yazı ile talep edilmesiyle, müstahsilden kesilip ilgili odaya ödenmesinin hiçbir yasal dayanağı yoktur. Çaykur uygulamasını bir hizmet bedeli karşılığı yapmış olsa dahi Bugüne kadar yapılan uygulamalar her ne kadar kanunsuz ve usulsüz yapılmış ise de netice itibarıyla kesilmiş ve Ziraat odası aidat borçlarına mahsup edilmiştir. Bundan böyle bu uygulama yasalar çerçevesinde yapılması gerekir.'

Editör: Haber Merkezi