CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, İl Teşkilatı ile birlikte İkizdere ilçesinde incelemelerde bulundu.

İkizdere Vadisi'nin 'doğal sit alanı' olarak tescillendiğini belirten Deniz, 'Alan kısmen 'nitelikli doğal koruma alanı' kısmen 'sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı'dır. Dünya üzerindeki 200 önemli ekolojik alandan biridir. Bu alanlar kesin korunacak hassas ve nitelikli doğal koruma alanları ve sürdürülebilir koruma ve kontrolü kullanım gerçekleştirilmesi gereken alanlardır.' dedi.

Rize’de Bu Köyün Elektrik Çilesi Bitmiyor Rize’de Bu Köyün Elektrik Çilesi Bitmiyor

'Köylüler, Haklı Mücadelelerini Hukuki Yollarla Kazanmış Oldular'

Deniz, Cengiz İnşaat'ın bu bölge için başlattığı yağma planına izin vermeyeceklerini ifade ederek, 'İkizdere'nin Cevizlik ve Gürdere köyleri de sit alanı olan yerlerle aynı özellikleri taşıyan önemli ekolojik alanlar arasındadır. 2019 yılında Cevizlik ve Gürdere köylerini içine alan, yaklaşık 120 futbol sahası büyüklüğünde bir alana taş ocağı yapılması için ruhsat alınmıştı. Köylüler; yapılmak istenen taş ocağına karşı ruhsat iptali ve yürütmeyi durdurma davası açtılar. Ağustos 2020'de Rize İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Köylüler, haklı mücadelelerini hukuki yollarla kazanmış oldular' diye konuştu.

'Yüzyıllardır Vadide Yaşayan Köylülerin Sağlıkları Tehdit Edilecek'

Köylülerin tam rahat bir nefes alacakken Cengiz İnşaat'ın aynı bölgeye taş ocağı yapmak için göz diktiğini belirten Deniz şunları söyledi:

'Mahkemenin ağaç kesimlerinin önüne geçilmesi, doğal yaşam alanlarının korunması, köylerin temiz su ihtiyacının karşılanması yönünde verdiği karar hiçe sayılıyor. Cevizlik ve Gürdere köyünde taş ocağı açılırsa korunması ve kontrollü kullanılması gereken, hassas ve önemli ekolojik bir alan tahribata uğrayacak. Yaşam alanlarına çok yakın mesafede açılacak taş ocağı; içme suyunu kirletecek, 120 futbol sahası büyüklüğünde bir alanda ağaç kesimi gerçekleşecek, yükselen toz yaşamı etkileyecek, köylüler için ekonomik değeri olan bal üretimi düşüşe geçecek, patlatma ve kırma çalışmaları çevre sakinlerini rahatsız edecek. Büyük sermaye sahipleri daha da zenginleşirken, yüzyıllardır vadide yaşayan köylülerin sağlıkları tehdit edilecek, üretim kapasiteleri düşecek, can güvenlikleri olmayacak, yaban hayatın yaşam alanı olan alanlar yok edilecek. Cumhuriyet Halk Partisi Rize İl Başkanlığı olarak Cevizlik ve Gürdere köylülerinin dertlerini yerinde dinledik. Taş ocağı yapılması planlanan alanda incelemelerde bulunduk. Köylüler ve canlı yaşam için büyük önem arz eden bu alanda Cengiz İnşaat'ın yaşam alanlarını yağmalamasına, halk sağlığını tehdit etmesine, halkın üretim alanlarını etkilemesine asla izin vermeyeceğiz.'

Editör: Haber Merkezi