Koç, bakkal esnafının SGK ve Bağ-Kur primlerini ödemekte zorluk çektiğinin altını çizdi. Bakkalların zincir marketleri karşısında rekabet edemediğini belirten Koç, 'Asgari ücretin yükselmesi ile birlikte SGK primleri yüzde 26 oranında artarak 882 lira oldu. Ayrıca Bağ-Kur primlerinde de yapılan yüzde 26 oranında artışla en düşük Bağ-Kur primi 764 liraya yükseldi. Bu durumda bakkallarımızın prim borçlarını ödemesi bir hayli güç duruma gelmiştir. Artan masraflar karşısında ürünlerimizdeki kar oranımızı bizler arttırmadık, en kısa süre içinde esnafımıza bir indirim yapılması gerekir. Durum böyle iken Bağ-Kur prim günlerinde de bir düzenleme şart olmuştur. SGK'lılar 7 bin 200 günde emekli olurken Bağ-Kur'lu esnafımız bin 800 gün daha fazla ödeyerek 9 bin günde emekli oluyor. Yetkililerin buradaki adaletsizliği de dikkate almaları gerekiyor' dedi.

Arıza Yapan Diğer Araca Çarptı: 1 Yaralı Arıza Yapan Diğer Araca Çarptı: 1 Yaralı

'DAR GELİRLİ VATANDAŞI KİM İDARE EDECEK'

Bakkalların vatandaşların her sıkıntısında onlara yardımcı olduğunu belirten Koç, 'Hangi zincir mağazaya, 'Şu evdeki eksiklerimi ver de ay sonu öderim.' diyebiliriz. Hangisi kabul eder bunu. Bizler yok olduğumuzda dar gelirli vatandaşı kim idare edecek. Vatandaşımız ile aramızda hatır ilişkisi var. Onların dertlerine elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz ama bakkalların sorunları ile ilgilenen kimse yok. Bizler mahalle esnafı, bakkal amcalar olarak piyasalardaki olumsuzluklardan etkilenen perakendecileriz. Biz işletmelerimizde mal alımı yaparken birçok ürünü mal teslimatında ücretini ödüyoruz. Açık hesabı birçok toptancı kaldırdı ancak biz müşterilerimize karşı böyle bir uygulama yapamıyoruz. Veresiye vermemeliyiz belki ancak biz para kazanmak için veresiye vermiyoruz sadece müşterilerimizi kıramıyoruz, onlara yok diyemiyoruz. O yüzden ancak yıllardır ticaret yaptığımız birçok toptancı şu anki sıkıntılı durumu hiç üstlenmiyor ve bütün yük bakkalların üstüne kalıyor.' diye konuştu.

'GEÇMİŞTEN GELEN ALIŞVERİŞ KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMALIYIZ'

Bu sıkıntıların ışığında bakkal esnafının ayakta kalması için vatandaşlara önemli görevler düştüğünü ifade eden Koç sözlerini şöyle tamamladı:

'Çok geç olmadan bakkal amcalarımıza sahip çıkmalıyız. Geçmişten gelen alışveriş kültürümüzü yaşatmalıyız. Hoş sohbet edilerek yaptığımız alışverişimizi, paramız olmasada evimizin eksiğini giderdiğimiz bakkallarımızı desteklemeliyiz. Hem devlet yetkililerimiz bize yardımcı olmalı hemde vatandaşımız biz bakkal amcalara destek olmalıdır. Vatandaşlarımızı mahalle esnafından alışveriş yapmaya davet ediyorum. Dar zamanda kapısını çaldığımız, çocuklarımızı ve evimizin anahtarını emanet ettiğimiz, adres sorduğumuz, kimi zaman dertleştiğimiz yerel esnaflarımız bizlere ihtiyacı var. Onlara hep birlikte sahip çıkalım.'

Editör: Haber Merkezi