2019 yılı itibariyle market alışverişlerinde plastik poşetlerin 25 kuruşa satılmasına başlanıldı. Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Rize Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Galip Koç, bu uygulamanın özellikle küçük esnafı zor durumda bırakacağını belirterek, 'Bizler müşterilerimizle hatır alışverişi gerçekleştiriyoruz. Onlardan poşet ücreti talep etmek bakkalları zor duruma düşürüyor.' dedi.

'UYGULAMA KÜÇÜK İŞLETMELERİN ALEYHİNDE'
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın aldığı karar doğrultusunda 1 Ocak tarihi itibariyle market alışverişlerinde plastik poşetler için ücret alımına başlandı. Yeni düzenleme ile market poşetleri bundan sonra 25 kuruşa satılacak. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Rize Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Galip Koç, özellikle bu uygulamanın küçük esnafı zor durumda bırakacağını söyledi. Koç, 'Market poşetlerinin ücretlendirilmesi zincir mağazaların yararına olduğu gibi küçük esnafın ve bakkal amcalarımızın zararına çünkü bizler müşterilerimizle hatır alışverişi gerçekleştiriyoruz. Onlardan poşet ücreti talep etmek bakkalları zor duruma düşürüyor.' diye konuştu.

'ÜCRET ÖDENİP ALINAN POŞETLER DOĞADA KAYIP MI OLUYOR?'

Plastik poşetlerden ücret alınması yerine geri dönüşüme kazandırılması ve bunu yapan kişilere ücret verilmesi gerektiğini söyleyen Koç, 'Sanki bu sayede poşetlerin doğada kaybolduğu gibi bir algı oluşuyor. Ücret ödenip alınan poşetler doğada kayıp mı oluyor? Bunun yanında plastik pet şişeler ve diğer gıda maddelerindeki plastiklerinde doğaya zararı var' dedi.

İl Kadastro Müdürü Altuntaş Görevine Başladı İl Kadastro Müdürü Altuntaş Görevine Başladı

'UYARILARDA BULUNDUK'

Rize Bakkallar ve Bayiler Odası olarak yeni yönetmelik hakkında esnaflara bilgi verdiklerini belirten Koç, 'Yönetim kurulumuz ile beraber bakkallarımızı ziyaret ettik, yeni düzenleme konusunda uyarılarda bulunduk. 15 mikron kalınlığında olan ve üzerinde barkod numarası olan poşetlerden ücret almaları gerektiğini eğer ücretsiz vermeleri durumunda işletmelerinin her metrekaresi için 10 TL gibi bir cezaya maruz kalacaklarını bildirdik. Müşterilerimizle de dertleşme imkanımız oldu. Ortak görüşün; bu tür doğada kaybolması zor olan plastik şişe, poşet ve ambalajların geri dönüşüme dönüştürülmesi olduğunu gördük. Bu plastik poşetleri insanlar etrafa saçmıyor, birden fazla kullanıyordu. En sonda çöp poşeti olarak kullanıyorlardı. Bu alışkanlıklardan kurtulmak şimdilik pek kolay değil gibi gözüküyor' ifadelerini kullandı.

FİLE KULLANMA TAVSİYESİ

Koç, düzenlemenin en azında file kullanımını artmasına vesile olacağını belirterek şu ifadeleri kullandı: 'Vatandaşımız zaten olayı anladı ve çevre kirliliğine karşı bilinçli olarak alışverişimi file ile yapmaya başladı. Sorun sadece poşete ücret ödemeleri. Rize Bakkallar ve Bayiler Odası olarak doğamızı koruma adına yapılan her türlü çalışmalara destekçiyiz. Vatandaşlarımız ve müşterilerimizden ricamız alışverişlerinde file kullanmayı alışkanlık haline getirmeleri ve bakkal arkadaşlarımızı zor durumda bırakmamalarıdır.'

Editör: Haber Merkezi