Rize şehir merkezinde 11 yıl önce inşaat alanında kalan yaklaşık 60 yıllık manolya ile 50 yıllık kamelya ağacı Ahmet Oflu’nun hayatındaki en büyük iz oldu .
Ağaçların kesilmesine gönlü razı olmayan Oflu, gerekli izinleri aldıktan sonra 3 kişilik ekiple harekete geçmiş,
manolya ile kamelya, 3 gün süren çalışmanın ardından kökleriyle birlikte bulunduğu yerden sökülmüştü. Ağaçlar vinç yardımıyla kamyona yüklenerek Rize şehir merkezinden yaklaşık 17 kilometre uzaklıktaki Derepazarı ilçesine bağlı Sandıktaş köyüne taşınırken yolculukta unutulmaz hatırlar yaşanmıştı.


Elektrik ve telefon hatlarına zarar verilmemesi için güzergah boyunca özel önlemler alınırken zaman zaman ağaçların bazı dalları kesilirken, iskelelerin yardımıyla kabloların zarar görmemesi sağlanmıştı.
Uzun süren yolculuk sırasında kamyon, trafik ekipleri tarafından da zaman zaman durdurulurken, gerekli evrakların gösterilmesinin ardından taşımanın devam etmesine izin verilmişti.

Oflu, 11 yıl önce ağaçları neden kurtarmak istediğini anlatırken, insan emeğiyle yapılan yapıların kısa sürede tamamlanabildiğine ancak bir ağacın onlarca yılda büyüdüğüne dikkati çekmişti.
Aradan geçen 11 yılın ardından Oflu, ağaçları kurtarma operasyonunun hayatında yaşadığı en önemli günlerden biri olduğunu söyledi.
Manolya ağacının bir süre sonra kuruduğunu üzülerek ifade eden Oflu, aynı dönemde taşıdıkları 50 yıllık kamelyanın ise bugün halen yaşadığını belirtti.
Oflu, “Aynı dönemde 60 yıllık kamelyayı sökerek Sandıktaş köyüne dikmiştik. Çok şükür bugün halen bahçemizde yaşıyor. Bizim için en azından ikisinden birini kurtarmak tesellimiz oldu.” dedi.
Kamelyaların uzun ömürlü ağaçlar olduğuna dikkati çeken Oflu, “Kamelyalar bir asırdan fazla yaşayan bir ağaç. Bugün böyle bir tarihe bakmak, onu yaşatmak bizleri mutlu ediyor.” diye konuştu.

11 YIL SONRA BİR AĞAÇ, BİR HATIRA
Aradan geçen yıllara rağmen Sandıktaş köyündeki kamelyaya her baktığında o günleri hatırladığını belirten Oflu, doğanın insan hayatındaki önemine vurgu yaptı.
Oflu, doğanın insan için en değerli yaşam kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin detayları rizedeyiz.com’da.

Muhabir: MUHİTTİN SANDIKÇI