Memur emeklilerinin yakından takip ettiği seyyanen zam başvurusunda süreç devam ediyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay 7. Ceza Dairesi Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz tarafından yapılan bireysel başvuruyu 6 Ağustos 2026 tarihinde görüştü. Mahkeme, söz konusu başvurunun daha önce açılan 2026/7162 başvuru numaralı dosyayla birleştirilmesine karar verdi.

DAVA 8 BİN 77 LİRALIK SEYYANEN ZAMLA İLGİLİ

Sürecin temelinde, 2023 yılında görevdeki memurlara verilen 8 bin 77 liralık seyyanen zammın memur emeklilerinin aylıklarına yansıtılmaması bulunuyor.

Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan, dosyaların birleştirilmesinin ardından esas incelemenin ilk dosya üzerinden yürütüleceğini belirtti. Gündoğan, bu gelişmenin AYM'nin nihai karar sürecine ilişkin önemli bir aşama olduğunu ifade etti.

OLUMLU KARAR ÇIKARSA 25 BİN LİRALIK ARTIŞ İDDİASI

Gündoğan'ın verdiği bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi’nin başvuruyu olumlu sonuçlandırması halinde memur emeklilerinin aylıklarına güncel karşılığı yaklaşık 25 bin liraya ulaşan seyyanen artışın yansıtılması gündeme gelebilecek.

Gündoğan ayrıca, Temmuz 2023'ten itibaren ödenmeyen tutarlar nedeniyle kişi başına geriye dönük yaklaşık 1 milyon liralık alacak oluşabileceğini savundu. Bu rakamların henüz kesinleşmiş bir ödeme veya zam olmadığının, AYM'nin vereceği karara bağlı bir hukuki değerlendirme olduğunun altı çiziliyor.

HER EMEKLİYİ KAPSAMIYOR

Dava doğrudan memur emeklilerinin alacak talebiyle ilgili. Bu nedenle başvurunun olumlu sonuçlanması halinde düzenlemenin SSK'lı işçi emeklileri, Bağ-Kur kapsamındaki esnaf ve çiftçi emeklilerini kapsamayacağı belirtiliyor.

YAKLAŞIK 1 MİLYON İMZA AYM'YE SUNULDU

Çilesiz tarafından başlatılan süreç kapsamında kararın hızlandırılması amacıyla bir imza kampanyası da düzenlendi. Avukat Gündoğan'ın açıklamasına göre yaklaşık 1 milyon imza Anayasa Mahkemesi'ne teslim edildi.

AYM'nin dosyaların esasına ilişkin vereceği nihai karar bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ