Kasarcılar Mahallesi'nde vatandaşlar, Merkez Camisi'nin yanında lojman ve yurt binası yapılmasına karar verdi. Ancak bölgenin eğimli ve sınırlı arazi yapısı nedeniyle yapı için yeterli alan bulunamayınca farklı bir çözüm geliştirildi.
Mahalle ile çevredeki köy ve yerleşimleri birbirine bağlayan yolun üzerine, caminin hemen yanında 4 katlı kurs ve lojman binası inşa edildi.
Bu düzenlemeyle yol, binanın altından ve cami avlusunun içerisinden geçecek şekilde devam ettirildi.
2,60 metre yüksekliğindeki geçiş, otomobil ve küçük ticari araçların kullanımına imkan sağlarken, yüksek tonajlı ve gabari ölçüsü fazla araçların güzergahı kullanabilmesi mümkün olmuyor.
Özellikle yaş çay sezonunda nakliyat yapan kamyonlar bölgeye ulaşımda alternatif güzergah kullanıyor.
RİZE’DE ÖRNEKLERİ ÇOK
Dik ve engebeli arazi yapısının hakim olduğu Rize'de yapılaşma ve ulaşım sorunlarına benzer şekilde geliştirilmiş çok sayıda örnek bulunuyor.
Mahalle sakinlerinin çözümüyle yolun sürekliliği korunurken, cami çevresindeki sınırlı alan da değerlendirilerek 4 katlı yapı kazandırıldı.
Böylece ortaya, bir tarafında cami avlusu, üzerinde 4 katlı bina, altında ise mahalle yolu bulunan dikkat çekici bir görüntü çıktı.
Güzergahı ilk kez kullanan ve navigasyon yardımı ile ulaşım sağlayan sürücüler, yolun bir binanın altından ve cami avlusunun içerisinden devam ettiğini görünce şaşkınlık yaşıyor.
Rize'nin zorlu coğrafi şartlarında ortaya çıkan bu sıra dışı ulaşım çözümü, bölgeyi bilenler için günlük hayatın bir parçasıyken, dışarıdan gelenler için ise oldukça ilginç bir görüntü oluşturuyor.
Bölgede benzer cami ve yaş çay alım yerleri zaman zaman haberlere konu oluyor.







