Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan ve 'Türkiye'nin en yüksekten dökülen şelalesi' olarak bilinen Bulut Şelalesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 'Tabiat anıtı' olarak tescil etti.

Rize Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Miktat Özyanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fırtına Vadisi'nin, birbirinden harika doğal güzelliklere sahip olduğu gibi biyolojik çeşitlilik açısından da kendine has tür ve eko-sistemler barındırdığı belirtti.

Rize'nin, en fazla yağış alan illerin başında olduğunu ifade eden Özyanık, Kaçkar Dağları Milli Park alanı ve Tabiat Parkı alanlarında yoğun yağış sonucu debisi ve düşüşü yüksek çok sayıda şelale bulunduğunu kaydetti.

Hayati Yazıcı: Gurur Duyulacak Hikayelerimiz Var Hayati Yazıcı: Gurur Duyulacak Hikayelerimiz Var

Özyanık, Rize'de 45 kayıtlı şelale bulunduğunu vurgulayarak, bunların en önemlisinin Tar Deresi üzerindeki Bulut Şelalesi olduğunu söyledi.

Özyanık, Bulut Şelalesi'nin, Çamlıhemşin yaban hayatı geliştirme sahası içinde bulunduğunu vurgulayarak, başlatılan çalışmalar neticesinde burasının 'Tabiat anıtı' olarak tescillendiğini bildirdi.

Güney Batı Kafkasya alt ekolojik bölgesi olarak da bilinen alanın, aynı zamanda korunmada öncelikli dünyanın 200 sıcak noktasından birisi olduğuna dikkati çeken Özyanık, şöyle devam etti: 'Fırtına Vadisi'nin, popülaritesinin oluşmasında, Kaçkar Dağları Milli Parkı, Tunca Vadisi Tabiat Parkı'nın yanında, tabiat anıtı olarak ilan edilen Tar Deresi Bulut Şelalesi'nin katkısı büyüktür. Yaklaşık 310 hektarlık alanda tescil edilmiştir. Bulut Şelalesi, 4 kademeden oluşan ve 250 metre yüksekten düşüşüyle Türkiye'nin bilinen en yüksek şelalesi unvanına sahiptir. Tabiat anıtı Çamlıhemşin İlçesine 9,5 kilometre mesafede olup Çamlıhemşin-Ayder Karayolu üzerinde yer almaktadır. Bu mesafede ziyaretçiler yaklaşık 2 kilometrelik mesafeyi yaya olarak yürüyerek şelaleye ulaşmaktadır.'

Özyanık, alanın 'Çamlıhemşin Kaçkar Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'na komşu olması dolayısıyla özellikle çengel boynuzlu dağ keçisi, boz ayı gibi önemli fauna türlerini de içinde barındırdığını vurguladı.

-Yönetim planı çalışmaları sürüyor
Tar Deresi Bulut Şelalesi Tabiat Anıtı Yönetim Planı hazırlandığını, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne onay için gönderildiğini belirten Özyanık, şunları söyledi: 'Tabiat anıtına ulaşım yolu, giriş noktasından itibaren araç trafiğine kapatılmış olup, gelen ziyaretçiler yaklaşık 2 kilometrelik bir yürüyüş parkurundan geçerek Bulut Şelalesi'ne ulaşabilmektedir. Yönetim planının onaylanması ile beraber Tabiat anıtı içerisinde farklı aktiviteleri ziyaretçilerimize sunma imkanı bulacağız. Özellikle atlı doğa gezisi, tabiat yürüyüşü ve foto safari faaliyetlerinin yapılmasını kolaylaştıracak çalışmalarımıza 2017 yılından itibaren başlayacağız.'

Yılda 100 binin üzerinde ziyaretçi
Kaçkar Dağları Milli Parkı'nı ziyaret eden tabiatseverlerin büyük çoğunluğunun Bulut Şelalesi'ne uğramadan geçmediğini dile getiren Özyanık, 'Kaçkar Dağları Milli Parkı'na yıllık 200 binin üzerinde ziyaretçi geliyor. Bölgeye gelen ziyaretçilerin büyük bölümü, güzelliği ile büyüleyen şelaleye uğramakta. Biz yaptığımız hesaplamalarda yıllık ziyaretçi sayısının 100 binin üzerinde olduğunu biliyoruz. Yapacağımız çalışmalar ile doğa harikası şelaleyi koruyarak daha çok doğaseverlerin ziyaret etmesini sağlamak istiyoruz.' dedi.

Editör: Haber Merkezi