Mavi, özellikle 2 TL'lik destekleme ücretinin bu sene açıklanmamasına tepki göstererek, bunun üretici için büyük bir mağduriyet yaratacağını belirtti.

"Destekleme, 16 Yıldır Kazanılmış Haktı!"

Mavi, yaptığı açıklamada, 2009 yılında dönemin ve şimdiki Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almak amacıyla 1,5 kuruşla başlatılan desteklemenin, 16 yıldır çay üreticilerine düzenli olarak ödendiğini hatırlattı. Bu desteklemenin, üreticinin gübre ve diğer ihtiyaçlarını karşılamasında can suyu olduğunu vurgulayan Mavi, "Geçen sene verilen 2 TL bu sene üreticiye can suyu oldu. Biz bunu yine artarak beklerken maalesef bir açıklama yapılmadı." dedi.

"Ekonomi Düzelirken Rizeli Üreticinin Hakkı Neden Kesildi?"

Ekonominin düzeldiğine dair pozitif açıklamalar yapan Bakan Mehmet Şimşek'e seslenen Mavi, "Bu sene ne oldu Sayın Mehmet Şimşek? Rizelinin Sayın üreticisinin 2 lirasına göz koydu. Yani Rizelinin 2 lirasıyla mı bütçe düzelecek? Zaten o bütçeyi hayret etmez Rizelinin hakkı olan, kazanılmış hakkı olan 15-16 yıldan beri aldığı desteklemenin bu sene hiçbir bahane göstermeden, ki ekonomide çok düzgün olduğunu söylemesi söyleyen hazine tarafından kesilmektedir." ifadelerini kullandı.

Mavi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın zaten asgari ücretli, emekli ve küçük esnaftan aldığını aldığını, sıra çay üreticisine geldiğini iddia etti.

ÇKS Mağduriyeti ve Kayıt Dışı Çay Tehlikesi

ÇAYÜDAD Başkanı Mavi, çay üreticisinin yüzde sekseninin ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) dolayısıyla hiçbir destek alamadığını ve CKS mağduru olduklarını dile getirdi. Tek desteklerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yaptığı ürün bazlı destekleme olduğunu belirten Mavi, desteklemenin kesilmesi durumunda oluşacak olumsuzluklara da dikkat çekti:

"Böyle devam ettiği takdirde bu sene kayıt dışı çay alımları devam edecek. Geçen sene 1 milyon 420 bin ton çay alınırken, bu sene belki de 1 milyon tonlara inecek. Yaklaşık 350-400 bin ton kayıt dışına gidecek. Burada devlet de vergi alamayacak, özel sektör akniyet özel sektör aldığı çayı devlete bildirmeycek, stopaj ödemeycek, aynı zamanda kuru çayda ilegal şekilde satmış olacak. Burada devletin büyük bir kaybı olacak, aynı zamanda üreticinin de büyük bir kaybı olacak."

"Cumhurbaşkanımızdan Bayram Öncesi Destekleme Bekliyoruz"

Mehmet Şimşek'ten umutlarının kalmadığını ifade eden Mustafa Mavi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek, "Sayın Cumhurbaşkanımız belki bizi dikkate alır. Burada 210 bin üreticinin 2 liralık desteğini artırarak Bayram öncesi Kurban Bayramı öncesi vermesini bekliyoruz." çağrısında bulundu.

ÇAYKUR'a İşçi Alımında Yerel Öncelik Talebi

Mavi, açıklamasında ÇAYKUR'a yapılacak işçi alımlarında çay üreticisinin çocuklarına öncelik tanınması gerektiğini vurguladı. Özel sektördeki çalışma koşullarının yetersizliğine dikkat çeken Mavi, "Özel sektör 15 gün çalıştırıyor, ondan sonra dışarı çıkarıyor. Arap zamları vermiyor, hafta tatili yok, 12 saat çalıştırıyor, 15 saat çalıştırıyor. Onun için vatandaş özel sektörden memnun değil. Onun için ÇAYKUR'a girmek istiyor." dedi.

Muhabir: ENVER KALENDER