ÇAYKUR İşçi Alımı Başvurularında Son Gün! ÇAYKUR İşçi Alımı Başvurularında Son Gün!

Uygulama ile çay üretiminde nitrat ve azot içerikli kimyasal gübreler yerine bikrobiyal organizmalar içeren organik gübre kullanılacak. Çaykur'un yaptığı denemelerde mikrobiyal gübre ile üretilen çaylarda verim azalması gözlenmediği gibi ekstrat değerinin yükseldiği selüloz oranının azaldığının ve tomurcuk oluşumunun arttığının tespit edildi. Organik gübre ile yıllardır topraklarımızı zehirleyen yağmur suyu ile karıştığı içme sularımızı kirleten ve kansere yol açtığı belirtilen kimyasal gübreden kurtulmuş olacağız.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın çay üretiminde azot ve nitrat içerikli gübrelerin yasaklanmasına yönelik başlattığı çalışma sürüyor. Türk çay sektöründe devrim niteliğinde bir dönüşümü beraberinde getirecek uygulama ile çayda herhangi bir kalıntısı ve olumsuz etkisi görülmese de kullanıldığı toprakta ve çevresinde ki canlı varlıklar üzerinde zararlı etkileri olan, toprak yapısını olumsuz yönde etkileyen, heyelanları tetikleyen azot ve nitrat içerikli kimyasal gübre kullanımına sor veriliyor. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 830 bin dekor alanda yaklaşık 50 yıldır dekar başına uygulanan 130 kilo kimyasal gübrenin yerine organik gübre alacak. Organik gübreye geçiş ile yaklaşık 3 yılda Rize'de ki yaklaşık 1 milyon dekar tarım arazisi devasa bir organik havzaya dönüşecek.

Verim Azalmayacak, Kalite Artacak
Çayda organik gübreye kademeli olarak geçilecek. Ankara'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda Bakan Faruk Çelik başkalığında Rize milletvekilleri, Çaykur heyeti ve Ziraat Odası yetkilileri ile yapılan toplantıda çay tarımında kullanılması planlanan organik gübre ile ayrıntılı bilgilendirme yapıldı. Bakanlığın kontrolünde oluşturulacak bir heyet çay döneminde bölgede organik gübre ile ilgili denemelere eşlik edecek. Verimi azaltmayan organik gübre testlerinin ardından gelecek yıldan itibaren kademeli olarak bahçelerde uygulanacak. Çaykur'un yaptığı denemelerde mikrobiyal gübre ile üretilen çaylarda verim azalması gözlenmediği gibi ekstrat değerinin yükseldiği selüloz oranının azaldığının ve tomurcuk oluşumunun arttığının tespit edildi.

Gübre maliyetini yükseltmeyecek ve verimi düşürmeyecek organik gübreye geçişle yıllardır topraklarımızı zehirleyen yağmur suyu ile karıştığı içme sularımızı kirleten ve kansere yol açtığı belirtilen kimyasal gübreden kurtulmuş olacağız.

Editör: Haber Merkezi