Rize'de havaların mevsim normallerinin üstünde seyretmesinin yangın riskini artırdığını belirten Rize Belediyesi İtifaiye Müdürü Uğur Minder, 'Bölgemizde çayın ardından bahçelerde temizlik yapılıyor. Sonrasında çıkan çalı benzeri şeyleri yakıyorlar. Ardından evlerine gidiyorlar. İnce çalı ve yaprakların kurak olması hasebiyle ateş etrafa sıçrıyor ve yayılıyor. Geçen hafta 15-20 civarı anız yangınına gittik. Bunlar daha çok merkezin dışında kalan yerlerde yaşanıyor. Bu bahçe yangınları yayılarak ev yangınlarında sebebiyet verebiliyor. Rüzgarın sebebiyle yangın büyüyünce vatandaş korkarak itfaiyeye haber veriyor. Biz yaklaşık bir saatte ulaştığımız yerde yangın daha fazla büyüyor. Bir çok yerde maalesef yolda yok. Yol olmayan yer için helikopter talep ediliyor. Bizim helikopterimiz yok. Tarım ve Orman Bakanlığı yaz aylarında helikopterleri aktif olarak yangınlarda kullanıyor. Bu aylarda orman bakanlığı da o konuda destek veremiyor. Biz ise elimizden geldiğince yangınlara gidip müdahale etmeye çalışıyoruz' dedi.

Rize'nin Sevilen İsimlerinden Memiş Turanlı Vefat Etti Rize'nin Sevilen İsimlerinden Memiş Turanlı Vefat Etti

Bu yangınların cezai müidesi olduğuna vurgulayan Minder, 'Belediyenin kanunlarına göre bu yangınları çıkartanlara ceza uygulanıyor. Orman vasfı olan yerlerde bu ceza miktarı çok fazla. Bazı yangınlarda alana göre 400-500 bin TL'yi bulan cezalar uygulanıyor. Vatandaşlarımız böyle bir şey yapacağı zaman mutlaka etrafını güzelce temizlemelerini ormandan uzak bir yerde bu temizlik ve yakma işini yapmalarını öneriyoruz. Yaktıkları ateşin tam sönene kadar yanında ayrılmamalılar. Yakında su yoksa kazma kürekle yaktıkları ateşe toprak atmamalılar. Yoksa rüzgarın etkisiyle bir kıvılcım ormana sıçradığında büyük felaketlerle karşılaşabiliyoruz' diye konuştu.

Vatandaşlara topladıkları çalışarı yakmak yerine gübre yapmayı öneren Minder şunları söyledi:

'Toplana çalıları bahçeye toprağa serin. Üzerine kar yağdı mı ıslandı mı o çalı çürüyerek gübre oluyor. Vatandaşımız budadığı çaylığı yakmasın çaylığın içine sersin. Kış geldi mi kar yağıp ardından yazın güneşle çürüyüp gübre vazifesi görmektedir. İllede yakmak isterseniz geniş boş bir alanda yakıp söndüğünden emin olmalısınız. Başkada çare yok'

Editör: Haber Merkezi