9 Temmuz’da Çin’den yola çıkan iki yük treni, 15 günlük yolculuğun ardından İstanbul Halkalı Marmaray İstasyonu’na ulaştı.
Rizeli Fatih Erdoğan, Abdulkerim Fırat ve Mehmet Erdoğan’ın ortaklığında faaliyet gösteren Eurasia Lojistik A.Ş., Türkiye’nin doğu-batı ekseninde stratejik bir lojistik üs olma vizyonunu destekleyen Orta Koridor kapsamında, düzenli yük taşımacılığının resmen başladığını duyurdu.
98 Konteynerlik İlk Trenler İstanbul’da
Toplam 98 konteyner taşıyan iki tren; Chengdu şkentiLodzChengdu çıkışlı tren ise Polonya’nın Lodzehrinden yola çıkan 43 konteynerlik yükle Türkiye’ye giriş yaptı. Chongqing çıkışlı tren Macaristan’ın Budapeşte kentiLodzChengdu çıkışlı tren ise Polonya’nın Lodz şehrine ulaşacak.
Dev Törende Lojistik Gücü Vurgusu
İstanbul’da gerçekleştirilen karşılama törenine; Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcıları Enver İskurt ve Osman Boyraz, TCDD Genel Müdürü Veysi Kurt, TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Çetin Altun, Pasifik Eurasia Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Erkan katıldı.
Bakanlık: “Türkiye, Küresel Lojistikte Gücünü Gösteriyor”
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bugün burada, Türkiye’nin küresel lojistikte ulaştığı noktaya tanıklık ediyoruz. Çin-Türkiye-Avrupa hattında düzenli yük taşımacılığının başlaması, ülkemizin Orta Koridorda belirleyici aktör olduğunu ortaya koyuyor.”
Erol Erkan: “Bu Başarı Uzun Süreli Çalışmaların Ürünü”
Pasifik Eurasia Yönetim Kurulu Başkan Vekili Rizeli Başarılı Yönetici Erol Erkan, projenin yalnızca lojistik değil aynı zamanda jeopolitik açıdan da büyük bir kazanım olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı: “2019’da Demir İpek Yolu vizyonuyla çıktığımız yolda, bugün Orta Koridor’da yeni bir dönemin başlangıcını yaşıyoruz. Çin’den Türkiye’ye ulaşan bu iki tren, lojistikteki uluslararası stratejik gücümüzün kanıtıdır.” Erkan, Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu kapsamında Çin ile yapılan stratejik iş birliğinin somut ilk sonucu olarak bu seferlerin gerçekleştiğini vurguladı.
1.000 Blok Tren Hedefi
Pasifik Eurasia olarak ilk etapta yılda 1.000 blok tren seferi hedeflediklerini ifade eden Erkan, orta vadede bu sayının daha da artacağına dikkat çekti.
“Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattının yıllık taşıma kapasitesi 5 milyon tona ulaştı. Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu gibi projeler Türkiye'nin transit gücünü artırıyor. Tüm bu gelişmeler bizi, Orta Koridor’da ana oyuncu yapacak.”
Türkiye Geçiş Ülkesi Değil, Lojistik Merkezi
Erol Erkan konuşmasının sonunda şu ifadelerle Türkiye’nin rolünü özetledi:
“Türkiye, bu hatta yalnızca bir geçiş ülkesi değil, lojistik dağıtımın merkezi konumunda. Biz de Pasifik Eurasia olarak bu vizyonla hareket ediyor, ülkemizin küresel tedarik zincirindeki rolünü güçlendirmek için çalışıyoruz. Bugün ulaştığımız bu başarı, daha büyük hedeflerimiz için önemli bir ilham kaynağıdır.”