Dışarıdaki nem oranı yani erimiş su buharının, sıcak ile birlikte olması akciğerimizi olumsuz etkiliyor. Hissedilen sıcaklığı artırıyor ve dışarıdaki sıcaklık 30 derece ise biz nem ile birlikte bu sıcaklığı 35 – 40 derece hissediyoruz. İşte aşırı nem oluşumuna karşı alınacak önlemler:
Açık renk giyinin: Bol, açık renkli, rahat, sık dokunmuş giysiler giyinmeli. Bol dokunmuş kıyafetlerde güneş boşluklardan yine deriye nüfus ederek sizi rahatsız edebilir; bu nedenle kıyafetlerin sık dokunmuş olmasına dikkat edilmeli.
Şapkasız çıkmayın: Geniş kenarlı şapka takılmalı. Sadece ön tarafı koruyan, kafayı açıkta bırakan şapkalar tercih edilmemeli.
Gözlük kullanın: Güneş gözlüğü kullanılmalı. Güneş ışığı altında sürekli gözlük kullanmayan kişilerin gözlerini kısması, akşamüstü baş ağrılarını ortaya çıkartır.
Günde bir soda için: Bol sıvı tüketilmeli. Vücuttan ter ile tuz da atıldığı için sadece su değil, ayran ve soda gibi içerisinde tuz, mineral bulunan sıvılarda tüketilmeli. Komposto gibi sıvılar da içilebilir.
Alkol kullanmayın: Güneş altında alkollü içecekler ve asitli içecekler tüketilmemeli. Çünkü bu içecekler bilinç merkezi etkileyip sıcak çarpmasını maskeleyebilir, öldürücü sonuçlar ortaya çıkabilir.
Sıvı ağırlıklı beslenin: Karpuz ya da dondurma tüketilebilir. Bu yiyecekler terle kaybedilen sıvıyı yerine koyar.
Şekeri azaltın: Aşırı şekerli gıda tüketimi, daha fazla enerji alımına neden olacaktır. Sıcak ile birlikte vücutta var olan enerji kişinin kendini daha kötü hissetmesine neden olacaktır.
Sporu güneş yokken yapın: Güneş altında spor yapılmamalı. Güneş doğmasından hemen sonra, güneş batmasından hemen önce ya da sonrasında spor yapılmalıdır.
Sıvı tüketimini artırın: Her spor faaliyeti için her saat için 4 bardak yani 1 litre sıvı tüketilmeli. İki saat spor yapıyor ise kişi ekstradan alması gereken sıvı 2 litredir. Bu, vücuda alınan sıvı günlük su tüketimi dışında tüketilmesi gereken miktardır.
Sık sık duş alın: Gün içerisinde 2 ya da 3 kere ılık su ile duş alınmalıdır. İş yerlerinde bu mümkün olmadığı için gün içerisinde eller, ense kökü gibi bölgeler ılık su ile ıslatılmalıdır. Sabah işe gitmeden önce vücut ısısını düşürmek için, akşam ise bütün günün terini ve toksinlerin arınması için ılık su ile duş alınması gerekmektedir.
Nem alıcı klima kullanın: Aşırı nemli ortamlarda klima kullanılacaksa nem alıcı ve hava temizleyici bulunan klimalar tercih edilmeli. Optimal ısının 22 – 24 derece arasında kullanılması gerekiyor. Klima önlerinde oturulmaması gerekir. Direk soğuk havanın yüze gelmemesi gerekir.
Buhar üfleyen klimadan kaçının: Sıvı, buhar üfleyen klimaların, vantilatörlerin aşırı nem olan yerlerde kullanılması, ortamın nem oranını daha da yükseltmektedir. Bu nedenle de bu tarz özelliği olan klimaların kullanılmaması gerekir. Nemsiz sıcak ortamlarda bu klima çeşitleri kullanılabilir.
Karbonhidrattan korunun: Vücudu aşırı ısındıracak şekilde beslenme tarzından vazgeçilmeli. Aşırı karbonhidrat içeren gıdalar yerine daha hafif kalorisi az yiyecekler tercih edilmeli.